Hagymalevest már többféle változatban főztem, de ez a recept is nagyon tetszik, és ízlett is. A recept elmondás alapján készült, mivel a férjem a televízióban látta meg, így nem biztos, sőt biztosan nem az eredeti recept alapján készült el a leves. Viszont nagyon finom volt, így rendszeresen el fogom készíteni. A fűszeres húsnak a hagymalemezekbe való töltése kicsit macerás, de megéri vele foglalatoskodni. Amennyiben egyszerűbben szeretnénk elkészíteni, akkor a vékonyra szeletet vöröshagymát főzzük meg, majd turmixoljuk.... és abba fűszeres lébe főzzük bele a húsgombócokat.
Hozzávalók:
4 db közepes méretű vöröshagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
1 ek liszt (nálam teljes kiőrlésű)
1,5 dl tejföl
kb. 1,5 l víz
az előzőleg elkészített fűszeres húsmassza
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd hagyjuk egészben, öntsük fel a vízzel, és szórjuk meg 1 tk sóval.
Ezután addig főzzük, hogy könnyen lemezeire tudjuk szedni, majd tegyük át hideg vízbe hogy minél előbb lehűljön. (Én kb. 45 percig főztem)
Amikor már annyira lehűlt hogy tudunk vele dolgozni, szedjük lemezeire úgy, hogy minél több egyben maradjon, és megtudjuk majd a hússal tölteni. (Én először a közepét nyomtam ki, utána már könnyen lemezeire tudtam szedni.)
A maradék hagymát ezután tegyük vissza a főzővízbe, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és főzzük puhára.
Amikor a hagyma már kellően puha, adjuk hozzá a tejfölt, a lisztet, és turmixoljuk össze, majd tegyük bele a fűszeres hússal megtöltött hagymákat és főzzük kb. 30 percig, hogy a hús is megfőljön.
Fűszeres húsmassza hozzávalói:
30 dkg darált hús (pl. sertéscomb, csirkemell...)
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 kk ételízesítő
A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és alaposan dolgozzuk össze.
Ezután óvatosan töltsük bele az előzőleg félpuhára főzött hagymalemezekbe. (amennyiben marad ki hús, akkor formázzunk belőle kisebb golyókat)
Ezután tegyük bele a leturmixolt hagymás-tejfölös lébe, és kb. 30 perc alatt főzzük készre a levest.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba a hagymás húsgombócokkal, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.