Az utolsó áfonyatermést szüreteltem le, és gondoltam ebben a nagy melegben készítek egy finom cukormentes pohárkémet. A poharakba először cukormentes kekszet morzsoltam, majd arra kanalaztam rá a mascarpone habos krémet, végül pedig az előzőleg megkaramellizált áfonyát. A hűtőbe kellemesen lehűlt, így ebéd után jóízűen kanalaztuk.... Én ugyan cukormentesen készítettem el, de a cukorral készült változata is éppen ilyen finom.
Hozzávalók 3 pohárhoz:
9 db Detki cukormentes keksz
25 dkg mascarpone
2 dl Milli habtejszín
3-4 ek eritrit
1 kk vaníliaaroma
1/4 kk őrölt fahéj
1/2 citrom leve
kb. 20 dkg áfonya
Az áfonyát mossuk meg, csepegtessük le, majd tegyük egy tányérba, szórjuk meg 1 evőkanál eritrittel és az őrölt fahéjjal, majd a mikróban pár perc alatt karamellizáljuk meg. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)
Ezután hűtsük ki mielőtt a pohárba kanalaznánk.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a maradék eritritet, a vaníliaaromát, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd keverjük simára. (ízlés szerint édesítsük, és ízesítsük a citromlével)
A habtejszínt verjük fel közepesen kemény habbá, majd két részletben keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Vegyük elő a poharakat, majd mindegyikbe morzsoljunk bele 3-3 db cukormentes kekszet.
Ezután kanalazzuk a kekszre a mascarponekrémet, majd a teljesen kihűlt áfonyát.
Az elkészült pohárkrémet tálalhatjuk rögtön, vagy tegyük a hűtőbe tálalásig. A ropogós keksz nagyon jól illik a citromos krémhez és az áfonyához.