Hétvége lévén, és mivel már régen sütöttem krémes, cukormentes süteményt, a kertben pedig bőségesen terem az eper, így epres-csokoládés szelet készült. Egy kakaós-vajas piskótát sütöttem, majd kétféle mascarponekrémmel, és eperrel töltöttem meg. A tészta sütés közben a vajnak köszönhetően nem száradt ki, finom szaftos maradt, melyhez jól illik a krém és az eper. A sütemény nagyon finom, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszunk belőle....
Tészta hozzávalói 37x38cm-es gáztepsihez:
20 dkg rizsliszt
25 dkg vaj
20 dkg eritrit
5 db tojás (nagy)
5 dkg holland kakaó
1 tk sütőpor
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 ek holland kakaó
Kell még kb. 50 dkg eper
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, az eritritet, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára a krémet. (ízlés szerint édesítsük)
Ezután osszuk el kétfelé, majd az egyik fele krémhez keverjük hozzá a kakaót.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szükség szerint a maradék nedvességet papírtörlővel itassuk le. (ha nagyobb eperszemek lennénének, akkor vágjuk félbe)
A teljesen kihűlt tésztát vágjuk két egyforma részre, majd az egyiket helyezzük egy tálcára, és egyenletesen kenjük rá a fehér krémet.
Ezután rakjuk ki az eperszemekkel, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. (tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le)
Ezután a kakaós krémet kanalazzuk rá a tésztára, majd tegyük be a hűtőbe pár órára hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen tudjuk majd felszeletelni.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A vajas piskóta sütés közben nem száradt ki, finom szaftos maradt, melyhez jól illik a kétféle krém, és az eper.
Csodás szeletek lettek! Mi idén csak párszor vettünk még epret, de azt is csak frissen ettük meg. Hogy még kapok-e elfogadható áron, majd kiderül...
VálaszTörlésNagyon köszönöm Katikám! Tavaly palántáztam epret és idén már szépen terem, így szerencsére nem kell már venni..... eléggé drága volt itt nálunk is, de sajnos minden gyümölcs nagyon drága. :(
TörlésNagyon guszta és finom lehetett!
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva! Nagyon finom volt, annyira vágytam már egy krémes süteményre.
TörlésOlyan jópofa, ahogy kikandikálnak az eprek. Miért rizslisztet használtál? Vigyáznod kell a gluténra is?
VálaszTörlésKedves Ani! Elnézésedet kérem hogy csak most válaszolok, de nyaralni voltam. A cukrom miatt sütök rizsliszttel vagy tönkölyliszttel. A szénhidrátra kell figyelnem, szerencsére nem vagyok gluténérzékeny. A süti nagyon finom, jó krémes, nagyon szerettem és még a fagyasztóba is tettem pár szeletet későbbre.
Törlés