A túró nudli nagy kedvencem volt..... de csakis volt, mert sajnos a cukorbetegségem miatt tiltólistára került. 😢 Először azt hittem hogy teljesen le kell mondanom róla, de idővel rájöttem, ahhoz hogy én is megtudjam enni, csak át kell alakítani a receptet, a hozzávalókat lecserélni, és már készülhet is a nudli.... Állítom, hogy a diétás változata is nagyon finom, melyhez nagyon jól illik a vörösboros szilvaragu, mely szintén cukormentesen készült. Persze azért csakis mértékkel, és a diétánknak megfelelő mennyiségben fogyasszunk belőle.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró (rögös)
5 dkg barna rizsliszt
5 dkg zabpehelyliszt
1 db tojás (nagy)
1 tk eritrit
csipet só
1 kk vaníliaaroma
1/2 citrom reszelt héja
A túrót villával törjük össze, ezután adjuk hozzá a rizslisztet, a zabpehelylisztet, egy csipet sót, az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, és az egész tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát. (Én apró szemű zabpelyhet daráltam le a kávédarálón és azt adtam hozzá.)
Ezután takarjuk le folpack fóliával a tálat, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.
Közben pirítsuk meg a teljes kiőrlésű zsemlemorzsát aranybarnára.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd rizsliszttel megszórt nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. egy centi vastagra, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es tésztacsíkokra.
Ezután a készre főtt nudlit szűrőkanállal szedjük ki a vízből, alaposan
csepegtessük le, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.
Vörösboros szilvaragu hozzávalói:
25 dkg szilva
2 ek eritrit
1 kk vaníliaaroma
3 db szegfűszeg
1 kk őrölt fahéj
1/4 csillagánizs
1 dl vörösbor
1 tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz
A szilvának távolítsuk el a magját, majd daraboljuk fel ízlés szerint. (Én kisebb darabokra vágtam fel.)
Ezután tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a bort, az eritritet, a fűszereket, majd főzzük pár percig, hogy a szilva még roppanós maradjon. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, mert akkor a szilva túl puha lesz, pár perc éppen elég neki)
Az
étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük a szilvához,
és óvatosan kevergetve sűrítsük be.(ha túl sűrűnek gondolnánk, akkor egy
kevés vizet még adhatunk hozzá)
Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki.
Tálaláskor helyezzük a tányérra a túró nudlit, majd kanalazzunk mellé a kihűlt vörösboros szilvaraguból, és úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 355 kcal
Fehérje:16 g
Zsír: 12 g
Szénhidrát: 43 g
Ügyesen elkészítetted ezt a finomságot! Nagyon guszta lett, és a szilvaragunak is nagyon szép színe lett! 😊
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Olyan finom lett, hogy a férjemnek jobban ízlett mintha búzaliszttel készült volna.... én pedig imádtam. :) A szilvaragu is nagyon finom, legközelebb rizskoch mellé fogom elkészíteni.
TörlésCsodaszépek lettek a fotók, ezek alapján az íze is szuper lehet!
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Valóban nagyon finom, akár külön-külön is.
TörlésÉvek óta követem a blogodat, az egyike volt, amit sosem vettem ki a könyvjelzők közül, még akkor sem, amikor reklámokkal tarkítottad az írásokat. Tudom, hogy a receptek alapvetően csak alapok, amiket mindenki úgy formál, ahogy a saját ízlése megkívánja, de mindig fáj, mikor egy nagy öreg, akinek a receptjei közül sokat beépítettem a saját konyhámba, az úgy inspirálódik, hogy legalább egy fél megjegyzést nem tesz a recepthez, hogy esetleg hol látta, olvasta az alapját. Ez a recept alig egy hónapja egy másik blogon is feltűnt, csak ebben nagyon minimális eltérések találhatók. De teljesen nyilvánvaló, hogy a fő inspiráció honnan jött. Nem vagyok én senki amúgy, csak egy csalódott olvasó. Pardon. Most már csak volt olvasó.
VálaszTörlésNagyon sajnálom hogy csalódtál, és már nem olvasod a blogot, de reménykedem benne hogy a válaszomat azért még elolvasod. Én ezt a receptet egy facebook oldalon láttam, ott többen is elkészítették, így tettem én is. Egyik sem blogos bejegyzés volt, mind magánember, akik egymástól lesték el a receptet.... szerinted mindenkinek a nevét fel kellett volna tüntetnem. Igaz senkinek nem mondtak volna a nevek semmit. Viszont ha Te tudod hogy melyik blogban szerepel a recept, miért nem linkelted ide, hogy én is utána nézhessek. Az azért elszomorít, hogy amikor mások az én receptjeimet elviszik, benevezik pl. receptversenyekre mint a sajátjuk, az senkit, még ha esetleg látod akkor Téged sem zavar. Attól pedig hogy kiléptél, biztos vagyok benne, hogy továbbra is inspirálódsz majd a blogomból, amit én eddig sem láttam, és ezután sem fogok látni.
TörlésEngem ez nem zavar kié csak finom legyen..sok ilyen recept kell rengeteg ember cukros vagy rezisztens mint én vigyázunk magunkra.Bobe.
VálaszTörlésKedves Böbe! Teljesen egyet értek veled, mert ha valaki megosztja a neten a receptjét, azt azért teszi, hogy mások is elkészítsék. Évekkel ezelőtt már készült nálam is ez a tészta, így nem gondolnám hogy bárkitől is eltulajdonítottam volna..... Mivel cukorbeteg lettem, így az általam készített recepteket mindet felteszem a blogba, és nagy öröm számomra, hogy ezzel is tudok ötleteket adni a sorstársaimnak. Abban pedig csak bizakodni tudok, hogy el is készítik. Neked is ajánlani tudom a cukorbetegeknek szóló receptjeimet.
TörlésTovábbi jó sütést-főzést kívánok! Gizi