Napok óta nincs az a rekkenő nagy meleg, így bemertem kapcsolni a sütőt. (a 30 fokos meleget már szinte észre sem vesszük, felüdülést jelent a 40 fokos kánikula után) Mivel elég régen sütöttem már túrós pitét, diétás változatban pedig most először, így gondoltam éppen itt az ideje. A tészta a teljes kiőrlésű liszttel is finom, és omlós.... a túrós tölteléken pedig csakis annyit változtattam, hogy cukor helyett eritrittel készült. Alig vártam hogy kisüljön, és kihűljön..... nem csalódtam mert a diétás változat is nagyon finom. Igaz egy kisebb tepsivel sütöttem, de így is elég soknak bizonyult, így aztán került a fagyasztóba is, jó lesz majd elővenni, ha éppen túrós pitére vágyom.
Tészta hozzávalói:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönkölybúza finomliszt
10 dkg Vénusz margarin
1 ek eritrit
1 db tojás (nagy)
1 ek tejföl
csipet só
1/4 sütőpor
A kétféle lisztet, a sót, és a sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá az eritritet, majd adjuk hozzá az egész tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután osszuk el két egyenlő gombóccá, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki enyhén lisztezett sütőpapíron tepsi méretűre.
A másik tésztagombócot tegyük félre.
Túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
1 cs vaníliás pudingpor
A túrót tegyük egy tálba, majd villával törjük össze.
Ezután adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és keverjük alaposan össze.
Ezután válasszuk szét a tojásokat, majd a sárgáját keverjük hozzá a túróhoz, a fehérjét pedig egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.
A pudingport szintén keverjük hozzá a túróhoz, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, a keményre felvert tojáshabot is keverjük hozzá.
A tepsiben lévő tésztára ezután egyenletesen öntsük rá a túrós tölteléket, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre a félretett tésztagombócot, és fedjük be vele a túrós tölteléket.
Ezután kenjük le tejjel a tészta tetejét, majd villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt poreritrittel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom, omlós, a töltelék pedig habkönnyű. Pl. le is fagyaszthatjuk, majd fogyasztás előtt pár órával vegyük ki a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
1 szelet tápanyagtartalma:
Energia: 142 kcal
Fehérje: 7 g
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 13 g
Nagyon guszta, szép lett, finom is lehetett. Szép magas a tölteléke is, váljon egészségedre!
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! Nagyon finom lett.... így ezzel a tésztával fogom ezután sütni a pitéket.
TörlésNagyon guszta , finom lehet! Ilyenkor szoktam elgondolkodni hogy most mit süssek gyorsan mert annyira megkívántam !
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Sokszor megkívánok én is egy-egy süteményt, de a legkisebb tepsimben sütve is napokig rájárok, így inkább neki sem állok a sütésnek. Ezt a pitetésztát fogom ezután használni, mert nagyon finom, omlós.
Törlés