A nyárhoz hozzátartozik a strandolás és ezzel együtt a lángos is, melyet eddig ki nem hagytam volna, főleg ha egy igazán finom lángosról volt szó. A strandolás megmaradt, viszont a fehér liszttel készült lángosról bizony le kell hogy mondjak... persze azért a lángosról teljesen nem, sőt nemcsak a strandon ehetünk lángost, hanem mi magunk is megsüthetjük a számunkra fogyaszthatót. Én most pl. tönkölybúza és teljes kiőrlésű lisztet használtam, és élesztő helyett sütőporral készült, de így is nagyon, de nagyon finom. A frissen kisült lángost pedig tejföllel, és sajttal megszórva jóízűen fogyasztottam el.
Hozzávalók 4-5 db-hoz:
15 dkg tönkölybúza finomliszt (Nagyi titka)
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1/2 cs sütőpor (7 gramm)
késhegynyi szódabikarbóna
1/2 tk só
1 lapos ek tejföl
kb. 1 dl víz
1 ek étolaj
bőséges olaj a sütéshez
A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, és a sót. (ízlés szerint több sót is keverhetünk hozzá)
Ezután adjuk hozzá a tejfölt, az étolajat, és a víz felét, majd keverjük alaposan össze. Keverés közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy se túl lágy, sem pedig túl kemény ne legyen majd a tészta.... könnyen tudjuk majd megformázni.
Az összekevert tésztából olajos kézzel formázzunk 4-5 halmot, és tegyük olajozott tálcára.
Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olajat, majd a tésztahalmokat egyesével megformázva süssük szép pirosra. (sütés közben többször fordítsuk át a lángost, hogy szép egyenletesen süljön a tészta)
Amikor a lángos készre sült, vegyük ki az olajból, csepegtessük le, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd tálalásig tartsuk melegen.
Tálalás előtt a lángost ízlés szerint sózzuk meg, kanalazzuk rá a tejfölt, és szórjuk meg reszelt sajttal. Ízlés szerint még fokhagymával is megkenhetjük, de én ettől eltekintettem.
Örülök, hogy lángost is tudsz készíteni magadnak, és főleg hogy bűn nélkül tudsz belőle enni 😊. Guszták lettek! Váljék egészségedre!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!❤ Olyan finom lett hogy még a férjemnek is ízlett. Csakis ajánlani tudom, szerintem nektek is ízlik majd, és nagy előnye hogy gyorsan elkészül és már ehetjük is.
Törlés