A tengeri halak közül nagyon szeretem a lazacot, így aztán még ünnepi alkalom sem kell hozzá, időről-időre szívesen elkészítem. Mivel az idén nagyon kedvező áron hozzálehet jutni a spárgához, (most pl. 50 dkg/600 Ft volt) így gondoltam a fűszereslazac mellé spárgát tálalok majd.... Persze azért a kettő együtt kevésnek bizonyult volna, így fehérbormártást készítettem, majd azzal tálaltam. A mártás elkészítési igen egyszerű, és pl. sült húsokhoz is remekül illik.
Hozzávalók a fűszeres lazachoz:
2 db lazacfilé (kb. 25 dkg/db)
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk halfűszerkeverék
1/2 citrom leve
5 dkg vaj
2 ek olívaolaj
Mindkét halfilét ízlés szerint locsoljuk meg citromlével, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják.
Ezután a bőrös feléről egy papírtörlővel itassuk fel a nedvességet mielőtt elkezdenénk sütni.
Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd a bőrös felével lefelé helyezzük bele a lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva süssük 10 percig. (a halszeleteket közben ne mozgassuk, így a bőre ropogósra sül)
Ezután a serpenyőt helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük még 10-15 percig. (mielőtt a serpenyőt betennénk a sütőbe a nyelét, ha nem fém, akkor alufóliába csomagoljuk be)
Amikor a lazacszeletek készre sültek, vegyük ki a serpenyőből, és tálalásig tartsuk melegen. (érdemes kivenni a forró serpenyőből, mert különben tovább sül a hal, és kiszárad)
Fehérbormártás hozzávalói:
2 dl fehérbor
2 dl zöldségalaplé
2 db vöröshagyma (nagyobb)
2 dl főzőtejszín
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
késhegynyi szerecsendió (el is hagyható)
1 tk kukoricaliszt
5 dkg vaj
1 ek étolaj
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Amikor a hagyma már üvegesre párolódott, szórjuk meg a liszttel, pirítsuk kb. egy percig, majd öntsük fel a fehérborral és az alaplével. (alaplé helyett felönthetjük vízzel, melyben feloldottunk egy darab húsleveskockát)
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a szerecsendióval, majd addig főzzük, hogy elfője a főzőlé kb. felét.
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főzőtejszínt, majd turmixoljuk össze vagy botmixerrel pépesítsük. (ízlés szerint ezután egy szűrőn átszűrhetjük, hogy szép selymes legyen)
Végül tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve főzzük még pár percig, hogy kellően besűrűsödjön a mártás.
Ezután vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.
Spárga hozzávalói:
1 cs zöld spárga (50 dkg)
1 tk só
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
5 dkg vaj
1 ek étolaj
Egy edénybe tegyük bele a spárgát, sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és pár perc alatt, főzzük roppanósra, majd szűrjük le.
Egy serpenyőbe melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele az előzőleg alaposan lecsepegtetett spárgát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és rázogatva melegítsük össze.
Tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor helyezzük a lazacszeletet tányérra, tegyünk mellé egy csokornyi spárgát, ízlés szerint öntsük köré a fehérbormártást, majd úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 642 kcal
Fehérje: 28 g
Zsír: 55 g
Szénhidrát: 9 g