Sütöttem már többféle teljes kiőrlésű kalácsot, de az összes tészta közül ez lett a legkönnyebb, és a legfinomabb. Eddig a liszthez csak sikért adtam, ezzel is lazítva a tészta állagát, de most úgy gondoltam, hogy megpróbálkozom tangzhong hozzáadásával, melytől még könnyebbnek, foszlósabbnak kell hogy legyen a tészta...... és valóban sokkal finomabb lett a kalácstészta, így csakis ajánlani tudom a kipróbálását. Én most sós kalácsot sütöttem, de ízlés szerint a só helyett tehetünk bele édesítőszert is, ha éppen édes kalácsot szeretnénk sütni.
Hozzávalók a tangzhong-hoz:
2 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 dl tej
Hozzávalók a kalácshoz:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg búzaliszt
4 dkg sikér
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 db tojássárga (nagy)
1 tk só
1 tk cukor
az előzőleg elkészített tangzhong
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel nyomkodjuk téglalap formára. (Arra figyeljünk, hogy ne nyomkodjuk túl vékonyra, és ne legyen nagyobb mint a forma amiben majd sütjük.)
Ezután szorosan tekerjük fel a tésztát úgy mint a bejglit, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (Sütőpapír hiányában, zsírozzuk, és lisztezzük ki a formát.)
Újrakelesztés után kenjük le a kalácsot felvert, egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 45 perc alatt süssük készre a kalácsot. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A tésztája a tangzhong-nak köszönhetően laza, és nagyon finom. Több napig friss és olyan puha marad, mintha akkor sütöttük volna. Ízlés szerint só helyett édesítőszerrel is megsüthetjük, ha édes kalácsot szeretnénk enni.
De szép könnyed, lyukacsos lett a kalácsod! Látszik rajta hogy milyen szép laza. nagyon finom lehet! Talán már hallottam ezt a szót, hogy tangzhong, de nem tudtam volna megmondani, hogy mi. Akkor ez olyan kovász jellegű, vagy azt pótolja....
VálaszTörlésNagyon köszönöm.... ez a legkönnyedebb kalácstészta amit eddig teljes kiőrlésű liszttel sütöttem. A tangzhongtól sokkal lazább és puhább lesz a tészta.... szerintem a kovászt lehet vele helyettesíteni, de ez egy rántás sűrűségű massza, és nem kell bele élesztő mint a kovászba. Többször használtam már kelt tésztához és csakis ajánlani tudom, próbáld ki.
Törlés2 dkg sima fehér liszt és 1 dl tejből készül, ha sima liszttel készül a kelt tészta.
Nagyon szép kalácsod lett és gondolom finom volt! Egyszer készítettem ezzel a módszerrel , de kipróbálom majd én is kalácsnál alkalmazva is!
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva. A teljes kiőrlésű liszttel készült kalácsnak különösen jót tett ez a módszer, de a sima liszttel készült is sokkal finomabb így.
Törlés