2022. május 26., csütörtök

Pillekönnyű túrógombóc.


A túrógombócot kínálhatjuk egy leves után második fogásként, de pl. desszertként is megállja a helyét. Nálunk nagy kedvenc, de ez a pillekönnyű túrógombóc a legfinomabb melyet eddig készítettem. (túrógombóc cukorbetegeknek és a  sütőben sült túrógombóc receptje a linkekre kattintva találhatóak) Érdemes este összeállítani, így másnap csak ki kell főzni, pirított zsemlemorzsába forgatni, majd porcukorral, és tejföllel tálalni. Én pl. az őrölt fahéjat sem hagyom le, de ez már ízlés dolga.




Hozzávalók kb. 16 db gombóchoz:

50 dkg túró

1,5 ek búzadara

1 ek porcukor

2 db tojás (nagy)

csipet só

1 cs vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

pár ek liszt a beleforgatáshoz


 A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel közepesen kemény habbá.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgát, a porcukrot, a búzadarát, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze.

Ezután két részletben keverjük hozzá a tojásfehérje habot is, majd fedjük le folpack fóliával, és tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe. (Én este kevertem össze, és másnap délelőttig a hűtőben pihent.)

Közvetlenül főzés előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy fagyiskanállal adagoljuk ki a gombócokat.

Ezután egyesével hempergessük meg a lisztbe, majd formázzuk meg a gombócokat.

Egy edénybe öntsünk bőséges mennyiségű vizet, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót, majd melegítsük forráspontig.

Ezután helyezzük bele a gombócokat, és gyöngyöző vízben főzzük 5 percig, majd zárjuk el a gázt és lefedve hagyjuk a vízben még kb. 6 percig. 

Ezután szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le, majd forgassuk bele pirított zsemlemorzsába.



Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:

1 cs zsemlemorzsa

pár ek étolaj


Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kisebb lángon, állandó keverés mellett pirítsuk aranybarnára. (pirítás közben arra figyeljünk, nehogy megégjen a zsemlemorzsa)

Ezután hagyjuk hűlni, majd forgassuk bele a kifőzött, és lecsepegtetett túrógombócokat.

Tálalás előtt helyezzünk a tányérra pár darab túrógombócot, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, és tejföllel kínáljuk. A gombócok pillekönnyűek, és nagyon finomak. Ízlés szerint őrölt fahéjjal összekevert porcukorral is megszórhatjuk.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, szeretem és fahéjjal megszórva. Elég ritkán készítem mert férjuram nem rajong érte sajnos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Szerencsére nálunk a férjem is nagyon szereti, így gyakran készítem. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta lett, és biztos finom is! Nálunk is nagy kedvenc, általában egy tartalmasabb leves után második fogás. Én már a morzsába keverem bele a fahéjat, és mi is sok tejföllel és porcukorral szeretjük 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Köszönöm az ötletet..... ezután én is már a morzsába belekeverem a fahéjat. :)

      Törlés