A húsvéti ünnepekre minden évben sütök kalácsot, így lesz ez az idei évben is, de most kicsit változtatnom kell a hozzávalókon. Így aztán gondoltam a próbasütés semmiképpen nem maradhat el.... A tészta teljes kiőrlésű liszttel, a diós töltelék pedig eritrittel készült. A kalács tésztája így is finom és foszlós, a töltelék pedig elég édes, így semmi akadálya annak, hogy az ünnepi asztalra kerüljön majd. Ízlés szerint pedig a diós töltelék helyett mákossal is megsüthetjük a kalácsot.
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7 dkg finom búzaliszt
4 dkg sikér
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 tk cukor
csipet só
1/2 ek eritrit
4 dkg vaj
Az élesztőt futtassuk fel pár perc alatt kb. 1,5 dl édes, langyos tejben.
A kétféle lisztet, a sikért, az eritritet, és a sót keverjük össze.
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A keverőtálba öntsük bele a felfuttatott élesztőt, adjuk hozzá a maradék langyos tejet, majd szitáljuk hozzá a lisztes keveréket.
Ezután kezdjük el a robotgép dagasztókarjával, megdagasztani a tésztát, majd pár perc után csorgassuk hozzá a felolvasztott vajat, és addig dagasszuk míg egy teljesen sima tésztát kapunk. (Én még kézzel is átdagasztom. )
A kelesztőtálat lisztezzük ki, helyezzük bele a megdagasztott tésztát, majd langyos helyen egy óra alatt, kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1-1,5 cm vastag, téglalap alakúra és kenjük meg az előzőleg elkészített diós töltelékkel.
Diós töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
3 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
kb. 0,5 dl tej
1 db tojássárga + pici tej a kalács lekenéséhez
A darált dióhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, és keverjünk hozzá annyi tejet hogy egy kenhető, de nem túl lágy masszát kapjunk.
A kinyújtott tésztára ezután egyenletesen kenjük rá a diós tölteléket, majd tekerjük fel.
A formát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kalácsot. (ízlés szerint zsírozhatjuk és lisztezhetjük is a formát)
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szintén langyos helyen, 30 perc alatt kelesszük újra.
Az újrakelesztett tésztát ezután kenjük le a tojássárgával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, majd úgy kínáljuk. A tésztája annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült könnyű, és foszlós.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 202 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 16 g
Nagyon szép és biztos finom , a múltkoriban is hasonló szép kalácsot sütöttél !
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! A múltkori kalács is finom volt, de ennek a tésztája sokkal könnyebb és foszlósabb.
TörlésNagyon szép kalácsot sütöttél, finom lehet! Méltó helye lesz az ünnepi asztalon 😊.
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! Próbálkozom a tésztákkal, és most ezzel elégedett vagyok.
TörlésIgazán gyönyörű lett, gratulálok hozzá!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!😘
Törlés