Igazi nyári napra ébredtünk, tombol a kánikula, én mégis úgy döntötte hogy bekapcsolom a sütőt, és sütök egy finom muffint. Persze azért ez kora reggel történt, és akkor még híre sem volt a nagy melegnek. A muffin tésztába került egy nagyobb marék bodzavirág is, melynek az íze jól érződik a tésztában. Tálalás előtt a muffint megkoronáztam egy finom vaníliás vajkrémmel, és így együtt nagyon finom..... a vajkrémet ízlés szerint le is hagyhatjuk, de szerintem kár lenne érte.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
20 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs sütőpor
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg mascarpone (v. túró)
2 db tojás
1 dl tejföl
1 dl olaj
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 marék száráról lecsipkedett bodzavirág
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, és egy csipet sóval, majd szitáljuk bele egy tálba.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, a tejfölt, az
olajat, a citromlevet és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan
össze.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a mascarponés-cukros..... keveréket, adjuk hozzá a bodzavirágot, majd egy fakanállal keverjük alaposan össze.
A muffin formát béleljük ki muffinpapírral, vagy szilikonos formával, majd kanalazzuk bele a masszát.
A lisztes keverékhez öntsük hozzá a mascarponés-cukros..... keveréket, adjuk hozzá a bodzavirágot, majd egy fakanállal keverjük alaposan össze.
A muffin formát béleljük ki muffinpapírral, vagy szilikonos formával, majd kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb.
25 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Vaníliás vajkrém hozzávalói:
10 dkg vaj (teavaj)
20 dkg mascarpone
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
A vajat keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a mascarponét is.
A muffin tésztája könnyű, és jól érződik rajta a bodzavirág íze. A vajkrémet ízlés szerint le is hagyhatjuk, de kár lenne érte, mert így együtt nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése