Húsvétkor nálunk elmaradhatatlan a répatorta, így idén is elkészült, méghozzá egy gluténmentes változata. A tészta fehér liszt helyett rizsliszttel készült, és a sárgarépa mellett került még darált dió, reszelt narancshéj, és őrölt fahéj is bele. A kihűlt tésztára az előzőleg elkészített, majd jól lehűtött gesztenyekrémet krumplinyomó segítségével nyomtam rá, egy fészket megformálva, majd színes tojáscukorral pakoltam meg.
Tészta hozzávalói 20 cm-es tortaformához:
20 dkg sárgarépa
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg rizsliszt (v. búzaliszt)
15 dkg darált dió
1 kk őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
3 db tojás (nagy)
csipetnyi só
1 kk szódabikarbóna
A sárgarépát pucoljuk meg, majd reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn.
A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a darált diót, a reszelt sárgarépát, a reszelt narancshéjat, majd szitáljuk hozzá az előzőleg a szódabikarbónával, és egy csipet sóval összekevert lisztet, és keverjük simára a masszát.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a masszához.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, vagy zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Amikor a tészta kihűlt a közepétől kiindulva vájjunk egy kb. 10 cm-es kört amely kb. 1,5-2 cm mély legyen. (a kivájt tésztára nem lesz szükség, így nyugodtan megehetjük)
Gesztenyés krém hozzávalói:
50 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
1 tk holland kakaó
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor
díszítéshez kell egy csomag tojáscukor
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kakaót, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a gesztenyemasszát és szintén keverjük alaposan össze, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kissé megdermedjen a krém, és az ízek jól összeérjenek. (mindenképpen tegyük be a hűtőbe hogy lehűljön, mert csak akkor tudunk vele könnyen dolgozni)
Amikor a krém kellően lehűlt, vegyük elő a tésztát és kívül-belül kenjük meg vékonyan a gesztenyekrémmel.
Ezután a maradék gesztenyés krémet kanalazzuk bele egy krumplinyomóba, majd nyomjuk rá a tésztára egy fészket kialakítva.
A torta közepén kialakított fészekbe azután tegyük bele a tojáscukrot, majd tálalásig tegyük a tortát hűtőbe.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Nagyon finom lehetett, ráadásul mutatós és ötletes édesség! Méltó helye volt az ünnepi asztalon!
VálaszTörlésKatikám nagyon köszönöm! Bizony finom volt, azóta már meg kellett ismételni, mert a férjemnek nagyon ízlett.
Törlés