A sárga túróról már sokat hallottam, és évek óta készülök én magam is elkészíteni, de valahogy mindig elmaradt, mert a sok édes kalács és sütemény mellé sok lett volna az édesből. A napokban viszont Katalinnál a "Katalin konyhája" blogban rábukkantam a sárga túró sós változatára, mely rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Nem is várakoztam vele, tegnap el is készítettem a saját ízlésünkre snidlinggel, medvehagymával, és kaliforniai paprikával fűszerezve, majd ma megtörtént a kóstolás. Csakis annyit tudok mondani hogy nagyon finom, és az ünnepi asztalon idén sós-zöldfűszeres sárga túrót fogok feltálalni a főtt sonka mellé.
Hozzávalók:
5 dl tej (zsíros tej)
5 db tojás (nagy)
1,5 tk só
1 kk őrölt fehér bors
snidling (ízlés szerint)
2-3 levél medvehagyma
1-2 szelet piros kaliforniai paprika
A snidlinget, a medvehagymát, és a paprikát vágjuk fel apróra, és tegyük félre.
Készítsünk elő egy tálat, egy fakanalat, és egy nagyobb méretű gézlapot (Én egy ritkább szövésű konyharuhát használtam).
A tejet öntsük bele egy edénybe, majd keverjük hozzá a kissé felvert egész tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük fel a tűzre, és állandó kevergetés mellett melegítsük forráspontig.
Ezután vegyük kisebbre a lángot, majd szintén állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg csomókban össze nem áll, és külön válik a savótól.
Amikor teljesen különvált a savótól, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az előzőleg apróra vágott zöldfűszereket és a paprikát.
Ezután öntsük bele az előkészített gézlapba (vagy konyharuhába) majd szorosan fogjuk össze, hogy összeálljon a túró, közben nyomkodjuk ki a savót, és szorosan kössük össze.
Ezután a batyut kössük egy fakanálra, helyezzük egy tál fölé, és hagyjuk úgy, hogy a maradék savó is kicsepegjen a túróból.
Amikor az összes savó kicsepegett, tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen kihűljön, összeálljon, és szépen tudjuk majd szeletelni.
Amikor a túró teljesen kihűlt, csomagoljuk ki, és tálalásig tartsuk a hűtőben.
Közvetlenül tálalás előtt szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a főtt sonka mellé, melyhez nagyon jól illik.
Én vékonyra szeletelt sonka mellé kínáltam, egy szelet frissen sütött medvehagymás kenyérrel.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 130 kcal
Fehérje: 9 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 6 g
Nagyon szép lett, örülök hogy elkészítetted, és hogy ízlik!
VálaszTörlésKedves Katalin, én köszönöm a remek receptet, nagyon finom volt. Az ünnepekre újra elkészítem majd.
TörlésIdőtlen idők óta készülök rá én is... te kitűnő eredménnyel estél át a tűzkeresztségen, úgy látom. :-)
VálaszTörlésNe várj vele tovább, mert nagyon finom! Évek óta készültem rá, de valahogy mindig úgy gondoltam, hogy túl édes. Ez a sós változat pedig nagyon bejött nekünk, az ünnepekre újra elkészítem a sonka mellé. :)
TörlésKi fogom próbálni!
VálaszTörlésNem fogod megbánni.... és ízlés szerint fűszerezheted.
Törlés