Bevallom ez a sütemény már jó rég óta várakozik arra hogy megsüssem, de kitudja miért eddig mindig elmarat. Persze a halogatást csakis most bánom igazán, mert olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni, és eszük egyik szeletet a másik után. Az elkészítése igen egyszerű, és az omlós linzertésztához remekül illik a kissé savanykás meggy, és a dióhab. Én a két tésztarész között kicsit nagyobb helyet hagytam, így a süteményem talán kissé laposabb lett, de a dióhabot elég soknak találtam, és nem szerettem volna, ha marad belőle.... persze az sem lett volna gond, mert a maradékból finom habcsók készült volna.
Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt
4 db tojássárga (nagy)
15 dkg vaj
1 dkg friss élesztő
1-2 ek tejföl (20%-os)
1 csipet só
1 kk porcukor
A liszthez adjuk hozzá a sót, majd szitáljuk bele egy tálba.
Ezután morzsoljuk hozzá az élesztőt, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tojássárgát és egy evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (gyúrás közben apránként adjunk még hozzá annyi tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Ezután osszuk el három egyenlő részre a tésztát, majd külön-külön sütőpapírra helyezve nyújtsuk ki, és töltsük meg.
Töltelék hozzávalói:
25 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
4 db tojásfehérje (nagy)
csipet só
1 cs vaníliás cukor
kb. 1 üveg magozott meggy
Tészta lekenéséhez:
kb 2 ek tejföl
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a kristálycukrot, a csipet sót, majd verjük fel közepes keménységű habbá.
Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a darált dió felét, majd óvatosan kezdjük el összekeverni. Keverés közben adjuk hozzá a maradék darált diót is.
Ezután töltsük a diós habot egy kinyomózsákba. (vagy neylon zacskóba, melynek a végén vágjunk egy kisebb rést)
Az egyik tésztát helyezzük rá egy sütőpapírra, majd nyújtsuk vékonyra.
Ezután a két szélétől kicsit beljebb, rakjuk ki a tésztát meggyszemekkel, majd a sütőpapír segítségével hajtsuk be a tészta mindkét szélét úgy, hogy maradjon ki köztük bőven hely. (Én nagyobb helyet hagytam ki, mivel elég soknak találtam a diós habot.)
Ezután helyezzük a sütőpapírral együtt rá egy gáztepsire, majd a szabadon maradt tésztára nyomjuk rá a habos-diós töltelék 1/3 részét.
A másik két tésztával is így járjunk el. Nekem mindhárom tészta ráfért a gáztepsire. (ízlés szerint hagyhatunk kisebb helyet is a diós habnak, de én nem szerettem volna hogy maradjon belőle, ezért terül el jobban a sütemény)
Ezután a tésztát vékonyan kenjük le a tejföllel, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nagyon guszta lett, és biztos nagyon finom is! Kicsit irigyellek, hogy Te már megsütötted, mert nálam is már évek óta várólistán szerepel, de valahogy mindig elmarad... 😃
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Katikám, ne várakoztasd tovább, mert nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény. Én pl. a Borbás Marcsi műsorában láttam, az adta meg az utolsó lökést, és rögtön el is döntöttem hogy megsütöm. Alig vártam hogy kihűljön, és valóban olyan finom, hogy szinte nem lehet abbahagyni.:)
VálaszTörlés