Nagyon ritkán sütök kenyeret, de most mivel nem volt kedvem boltba menni, na meg a vírushelyzetre való tekintettel, úgy döntöttem hogy sütök egy rozsos kenyeret. Persze a kenyérsütéshez az elhatározáson kívül kell egy megbízható recept is, melyre a Mókuslekvár.hu oldalon Hajninál rá is találtam. Az Ő receptjei megbízhatóak, a fázisfotók pedig igencsak megkönnyítik a dolgomat. Tehát a receptet követve este elkészült a kovász, majd reggel összeállítottam a kenyeret, és irány a sütő. A frissen kisült, és kihűlt kenyérnek a héja ropogós, a belseje pedig finom puha. A tetejét én vegyes magkeverékkel szórtam meg, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók a rozsos kovászhoz:
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (Nagyi titka)
10 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)
3 gramm szárított élesztő
2 dl víz
Egy tálba keverjük össze a kétféle lisztet és a szárított élesztőt, majd adjuk hozzá a vizet, és szintén keverjük össze. (Én langyos vízzel kevertem össze.)
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, és pihentessük a kovászt kb. 24 órán át. (Én a sütést megelőző délután kevertem össze, majd másnap délelőtt használtam fel.)
Hozzávalók a kenyérhez:
az előző nap elkészített kovász
20 dkg búza finomliszt (Nagyi titka)
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (Nagyi titka)
3 gramm szárított élesztő
1 ek búzasikér (el is hagyható)
3 kk só
4 ek étolaj
2 dl víz
vegyes magkeverék a szóráshoz
A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a kovászhoz.
Ezután adjuk hozzá az étolajat és a vizet, keverjük, gyúrjuk alaposan össze, majd konyharuhával letakarva pihentessük 30 percig. (Én a sikért kihagytam, és langyos vízzel kevertem össze.)
Ezután lisztezett felületen mozgassuk át a tésztát..... kézzel lapogassuk téglalap formára, majd először hajtsuk egymásra jobbról-balról, majd alulról-felülről, és konyharuhával letakarva szintén pihentessük 30 percig.
A formázáshoz segítségképpen Hajninál fázis fotók erre a linkre kattintva megtekinthetőek.
A pihentetett tésztát ezután formázzuk meg. (A formázás fázis fotói erre a linkre kattintva megtekinthetőek.)
Először lisztezett felületen lapogassuk a tésztát téglalap alakúra, majd a csücskét és a két oldalát kissé hajtsuk be, majd lazán tekerjük fel.
Ezután egy kb. 25x10x7 cm-es sütőpapírral kibélelt sütőformába helyezzük bele, majd konyharuhával letakarva pihentessük egy órát.
Ezután éles késsel vágjuk be a kenyér tetejét több helyen, majd spricceljük le hideg vízzel, és szórjuk meg ízlés szerint magvakkal.
A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük elő a sütőt. (Légkeverésnél 170 fokra, alsó-felső sütésnél kb. 220 fokra.)
Helyezzük be a sütőformát az előmelegített sütőbe, majd kb. 50 perc alatt süssük készre a kenyeret. (Én gőzös sütőben, légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a forró kenyeret szintén spricceljük le hideg vízzel, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra és hűtsük ki teljesen.A teljesen kihűlt kenyeret éles késsel szeleteljük fel. A kenyér kívül ropogósra sült a belseje pedig finom puha. Nem morzsálódik, és még másnap is finom, nem szárad ki. A formájának köszönhetően alkalmas pl. szendvics készítésére is.
Nagyon szép kenyeret sütöttél, kívül belül csodásan néz ki! Finom lehetett, és persze egészséges, mert tudod hogy kiváló alapanyagokból készült és nincs benne semmi adalék. 😀
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! Ritkán sütök kenyeret, de ez lehet a vírusnak köszönhetően megváltozik.... nagyon finom volt ez a rozsos, és valóban minőségi lisztet használtam hozzá, adalék anyagot meg nem látott.
Törlés