Nagyon szeretjük a lazacot, és elég sűrűn a tányérunkra is kerül, így amikor megláttam a bevásárlás során a hűtőpultban rögtön a kosaramba is tettem. Jó ideje készülök már kipróbálni hogy milyen is lehet az édes-ragacsos pácban elkészítve, így gondoltam elérkezett az idő. A bepácolt lazacot a hűtőben pihentettem, hogy az ízek jól átjárják, majd közvetlen tálalás előtt sütöttem készre. A hal mellé hasselback krumplit sütöttem, melyet a sütés vége felé reszelt sajttal szórtam meg. A krumpli és az édes-ragacsos mázban sült lazac pedig remekül összeillenek.
Hozzávalók:
2 db kb. 25 dkg-os lazacszelet
2 ek olívaolaj
1 ek méz
2 tk szójaszósz
1 kk pirospaprika
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk őrölt gyömbér (v. frissen reszelt)
2 gerezd fokhagyma (préselt)
1 ek szezámmag
A hozzávalókat tegyük egy tálkába, majd alaposan keverjük össze.
Ezután alaposan forgassuk bele a pácba a lazacszeleteket, majd tegyük be legalább egy fél órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel 1 ek olívaolajat, majd helyezzük bele a bőrös felével lefelé a pácból kivett, lecsepegtetett lazacszeleteket, és süssük kb. 3 percig. (közben locsolgassuk)
Ezután tegyük be előmelegített sütőbe kb. 3 percre, majd vegyük ki és kanalazzuk rá a maradék pácot...tegyük vissza és süssük még kb. 2-3 percig, majd vegyük ki a sütőből, és rögtön tálaljuk. (arra figyeljünk, nehogy túlsüssük és kiszáradjon)
Hasselback krumpli hozzávalói:
3 db nagyobb krumpli (sárga krumpli)
6-8 dkg vaj
só (ízlés szerint)
1 kk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
reszelt sajt
A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és éles késsel sűrűn vagdossuk be, de arra figyeljünk hogy ne vágjuk át teljesen. (Én megpucoltam, de ízlés szerint a hajával együtt is süthetjük.)
A vajat olvasszuk fel, adjunk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint sót és borsot, valamint a préselt fokhagymát és a kakukkfüvet, majd keverjük alaposan össze.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a bevagdosott krumplit, majd egy ecsettel kenjük meg a fűszeres vajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe és süssük kb. egy óra alatt szép pirosra.
Amikor a krumpli már szép színt kapott, szórjuk meg reszelt sajttal, majd addig süssük tovább, míg a sajt ráolvad.
Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint tegyünk mellé pár darab krumplit, és úgy tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése