2020. október 10., szombat

Farkassügér filé halmártással és túrós csuszával.

 


Lassan már rendszeressé válik nálunk, ha hétvége akkor a tányérunkra bizony finom halétel kerül. Köszönhető ez kedves barátomnak Frane Palekának aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza. A mai ebéd elkészítéséhez, két szép Farkassügér filét sütöttem, melyek bőre finom, ropogósra sült. A filézésnél visszamaradt halcsontból pedig halalaplét, majd egy finom mártást készítettem, így az egész hal feldolgozásra került. Tálaláskor túrós csuszával kínáltam, mely nagyon jól illett a fűszeres mártáshoz és a ropogós bőrű halfiléhez.


Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, az Aldiban is megtudod vásárolni. 




Hozzávalók a halfiléhez:

2 db Farkassügér

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 kk halfűszerkeverék

1/2 citrom leve

3 dkg vaj

2-3 ek olívaolaj


A halat filézzük ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, csorgassuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.

Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat és az olívaolajat, majd hevítsük fel, helyezzük bele a bőrével lefelé a halfiléket, majd kezdjük el sütni. Süssük kb. 10 percig, közben pedig folyamatosan locsolgassuk hogy a halhús átsüljön, és a bőre jó ropogós legyen.(sütés közben ne fordítsuk át a filét, mert szétesik)

A halfilét érdemes közvetlenül tálalás előtt sütni, mert ha tovább áll, a ropogósra sült bőre felpuhul. 

 




Halmártás (szósz) hozzávalói:

a filézés után visszamaradt halcsont

1 db paprika

1 db paradicsom

1 db vöröshagyma

1 ek sűrített paradicsom

1 tk Piros Arany

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

2-3 ek tejföl

kb. 3 dl víz

2 ek olívaolaj

 

A filézés után visszamaradt húsos csontot a fejjel együtt tegyük egy serpenyőbe, majd öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót, és főzzük kb. 15 percig.

Ezután passzírozzuk át, majd a sűrű hallét tegyük félre, a visszamaradt csontot, szálkát öntsük ki, arra már nem lesz szükség.  

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kanalazzuk hozzá a sűrített paradicsomot és a Piros Aranyat, majd öntsük fel a hallével, és főzzük kb. 15 percig.

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, keverjük alaposan össze, és főzzük még pár percig, majd turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük. 

Közben készítsük el a túrós csuszát is, vagy az ízlés szerinti köretet.



Tálaláskor tegyünk a tányér egyik felére pár kanál túrós csuszát, a másik felére pár kanál halmártást, majd ízlés szerint helyezzük rá a halfilét, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése