Jó ideje nem sütöttem már, és bevallom már nagyon megkívántunk egy finom süteményt... így meleg ide vagy oda, beizzítottam a sütőt. Nemrégiben a vidék íze magazinban találtam egy mandulakrémes lepény receptet, melyet kissé átalakítva, és a saját ízlésünkre formálva sütöttem meg. Mogyoró helyett pl. dióval, és meggyel bőségesen megszórva. Mivel lisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran megsüthetik. Azt nem tudom megmondani hogy mogyoróval milyen lett volna ez a lepény, de az biztos, hogy dióval nagyon finom volt.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
6 dkg darált dió
5 dkg kukoricakeményítő
4 db tojás (nagy)
2 ek olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 ek kristálycukor
csipet só
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, és amikor már kezd kifehéredni, szórjuk hozzá a kristálycukrot, majd addig verjük, hogy kemény habot kapjunk.
A darált diót keverjük össze az kukoricakeményítővel.
A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és egy csipet sóval, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az olvasztott vajat.
Ezután egy keverőkanállal, váltakozva keverjük hozzá a diós keveréket, és a keményre felvert tojáshabot.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral (vagy zsírozzuk ki, és szórjuk meg kukoricaliszttel) majd egyenletesen kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük ki és kanalazzuk rá a diókrémet. (Én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem.)
Diókrém hozzávalói:
25 dkg darált dió
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor (vagy 4 ek kukoricakeményítő)
1/2 rumaroma
4 db tojás (nagy)
Kell még hozzá 1 üveg magozott, lecsepegtetett meggybefőtt.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumaromát, és a puha vajat, majd keverjük habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük simára.
Végül kanalazzuk hozzá a darált diót, és a vaníliás pudingport (vagy kukoricakeményítőt) majd szintén keverjük simára.
Az elősütött tésztára ezután egyenletesen kanalazzuk rá a diókrémet, majd szórjuk meg ízlés szerint a magozott meggyel.
Helyezzük vissza a sütőbe, és közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a diókrém megszilárdul, vagyis tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt a lepényt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.