Mivel a húsvéti ünnepek óta nem sütöttem tortát, és valami habos-krémes finomságra vágytunk, így gondoltam éppen itt a remek alkalom, hogy megsüssem ezt a tortacsodát. Igen, bátran nevezhetem tortacsodának, mert a könnyű diós-mogyorós tortalapokhoz nagyon jól illik a vaníliakrém, és a kissé savanykás meggy. Mivel lisztet nem tartalmaz, így gluténérzékenyek is bátran megsüthetik. A tortalapokkal sütés után óvatosan kell bánni, mert könnyen törnek, de akkor sincs nagy baj, mert a krém mindent eltakar. Persze azért a receptleírásban szerepel pár jó tanács, melyekkel elkerülhetjük hogy eltörjön a tortalap. Én most meggyel raktam ki a krémet, de ízlés szerint pl. eperrel, málnával, ribizlivel, vagy éppen őszibarackkal is finom lesz a tortánk.
Hozzávalók 1 db tortalaphoz:
7,5 dkg darált dió
7,5 dkg darált mogyoró (v. mandula)
10 dkg porcukor
1 ek kristálycukor
2 db tojás (nagy)
csipet só
A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, majd keverjük habosra.
Ezután keverjük hozzá a darált diót, majd a darált mogyorót is. (kissé sűrűbb masszát fogunk kapni)
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni állandó keverés mellett, szórjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük fel kemény habbá.
Ezután a keményre felvert tojáshabot két részletben keverjük hozzá a diós-mogyorós masszához.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig.(Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. (ekkor a széléről körbe óvatosan válasszuk le a sütőpapírt)
Mivel 2 db tortalapra van szükség, így süssünk még egy tortalapot az előzőhöz hasonló módon.
Jó tanács:
A tortalap nagyon könnyen törik, így amikor kihűlt egy hosszabb spatulával, óvatosan nyúljunk alá, és válasszuk el a sütőpapírtól. Ezután a tortatálat (v. tálcát) helyezzük rá, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át, és óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. (így nem fog eltörni a tortalap)
Vaníliakrém hozzávalói:
50 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 tk vaníliaaroma
2 dl Hulala (v. habtejszín)
Kell hozzá még 1 üveg meggybefőtt.
A meggyet öntsük egy szűrűbe, és hagyjuk lecsepegni a levét. (közben többször rázogassuk meg, hogy alaposan lecsepegjen)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliaaromát, majd keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, óvatosan keverjük össze a krémmel.
Az alsó tortalapot vékonyan kenjük meg a vaníliakrémmel, majd rakjuk ki az alaposan lecsepegtetett meggyel.
Ezután kenjük rá a maradék krém felét, majd óvatosan helyezzük rá a felső tortalapot.
Jó tanács:
A tortalap nagyon könnyen törik, így óvatosan nyúljunk alá egy hosszabb spatulával, és válasszuk el a sütőpapírtól. Ezután két szélesebb spatulával nyúljunk alá, majd helyezzük a krém tetejére. (ha eltörne sincs baj, majd a krém eltakarja, és összefogja.... én így tettem rá, és nem tört el a tortalap)
Ezután a maradék vaníliakrémet kenjük rá a tortalapra, ízlés szerint rakjuk ki a meggyszemekkel, és tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tortalapokhoz nagyon jól illik a vaníliakrém a kissé savanykás meggyel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése