Nagyon szeretem a bodzavirág jellegzetes illatát, és az ízét is. Így aztán alig várom hogy tavasszal kinyíljanak a tenyérnyi virágok, és egy-egy muffinba, palacsintába, vagy éppen egy piskótatésztába beletudjam sütni. (bodzavirággal készült receptek erre a linkre kattintva megtalálhatóak) A bodza mellett másik nagy kedvencem a rebarbara, így most a piskótatekercs tésztájába bodzavirág került, a krémes töltelékbe pedig rebarbara. A két ízvilág pedig remekül összeillett, és a piskótatekercs nagyon finom....
Hozzávalók a piskótához:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2-3 ek száráról lecsipkedett bodzavirág
2 ek forró víz
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk
hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó
habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a
cukros-tojásos habhoz, adjuk hozzá a lecsipkedett bodzavirágot, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk
össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsit)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc
alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből
kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a
sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A
konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a
sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
Rebarbara pép hozzávalói:
6-7 szál rebarbara
1 ek cukor
A rebarbara külső, hártyás részét húzzuk le, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Ezután adjuk hozzá a cukrot, öntsük fel annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, majd pár perc alatt főzzük puhára.
Ezután tegyük egy szűrőbe, alaposan csepegtessük le, majd botmixerrel pépesítsük.
Végül hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt a krémhez kevernénk.
Rebarbarás krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1kk őrölt fahéj
2 dl Hulala (v. habtejszin+habfix)
az előzőleg elkészített, kihűtött rebarbara pép
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd keverjük simára.
Ezután kanalanként keverjük hozzá a rebarbara pépet, arra figyelve, hogy nehogy túl lágy legyen a krém.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a krémhez.
Ezután a teljesen kihűlt piskótát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém 2/3 részét, majd óvatosan tekerjük fel.
A maradék krémmel ezután kívülről is vonjuk be a piskótát, majd tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a piskótatekercset a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tészta nagyon könnyű és jól érződik benne a bodza íze, melyhez jól illik a rebarbarával ízesített habkönnyű krém.
Fantasztikus finomság! Istenieket sütsz!
VálaszTörlésKedves María, nagyon köszönöm!
Törlés