Hagyománnyá vált nálunk, hogy a húsvéti ünnepekre minden évben répatortát sütök, és különböző krémmel, hogy ne legyen azért unalmas töltöm meg. Természetesen idén is elkészül a répatorta, de mellette egy éppen olyan finom muffin is az asztalra kerül majd. Persze azért a muffinból soha nem lehet eleget sütni, és abban is biztos voltam hogy csakis finom lehet, de azért tegnap készült egy próbasütés. A szaftos tészta, a vaníliás vajkrémmel és a marcipánnal olyan finom volt, hogy bizony az utolsó morzsáig el is fogyott.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
20 dkg sárgarépa
15 dkg darált dió
12 dkg liszt
2 tk sütőpor (púpozott)
csipet só
1 kk őrölt fahéj
4 ek frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
2 db tojás (közepes)
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg vaj
A sárgarépát pucoljuk meg, egy kis lyukú reszelőn, reszeljük le, majd a narancs héját szintén reszeljük hozzá.
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, a csipet sót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze, majd keverjük hozzá a darált diót is.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és az egész tojásokat majd keverjük habosra.
Ezután keverjük hozzá a narancslevet, az olvasztott, és visszahűtött vajat, majd a reszelt sárgarépát és narancshéjat.
Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, majd keverjük alaposan össze.
A muffinformát béleljük ki papírformákkal (v. szilikon formával) majd kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűsük ki teljesen.
Vaníliás vajkrém hozzávalói:
10 dkg vaj (teavaj)
20 dkg mascarpone
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
A vajat keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a mascarponét is.
Az elkészült muffinokat ízlés szerint még díszíthetjük marcipán fűvel és tojásokkal, de ezt el is hagyhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése