Ennek az egyszerű sajtos pogácsának nagy előnye, hogy nem kell hozzá élesztő, csakis sütőpor. A füstölt sajtot is lecserélhetjük pl. trappistára vagy ízlés szerinti sajtra. A hozzávalókat egyszerűen csak összegyúrjuk, kiszaggatjuk, majd irány a sütő..... még fél óra sem kell, és már vehetjük is ki a finom, illatozó pogácsát.... Kínálhatjuk egy tányér leves mellé, vagy éppen reggelire, vacsorára egy bögre finom gyümölcsteával.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
30 dkg liszt
13 dkg Rama vajízű margarin
3-4 ek tejföl
1 db tojás (+ a lekenéshez)
1 kk só
1 cs sütőpor
10 dkg reszelt füstölt sajt
szóráshoz szezámmag, mák, köménymag.....
A liszthez adjuk hozzá a sót, és a sütőport, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a reszelt füstölt sajtot, majd adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra a tésztát, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét.
Ezután egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között sodorjuk meg.
Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a pogácsákat, majd kenjük le tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal és mákkal. (ízlés szerint köménymaggal is megszórhatjuk)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni mielőtt tálalnánk.
Isteni finom lett, degeszre ettük belőle magunkat! Persze picit változtattam rajta (hiszen ismersz) :-). Tuti sokszor fogom még sütni!
VálaszTörlésDrága Sylviám, igen ismerlek.... :) és biztos vagyok benne, hogy az a kis változtatás csakis jót tett a pogácsának. Örülök hogy ízlett, és a kedvencek közé került Nálad is.
Törlés