A téli időszakban többször készítek ebédre egy-egy zsírosabb, laktatóbb ételt, így történ hogy egy szép darab csülköt sütöttem ebédre. A húst a sütés előtti napon érdemes bepácolni, hogy az ízek jól átjárják. Sütéskor két nagy fej fokhagyma került a csülök mellé gerezdekre szedve, majd irány a sütő, ahol szép lassan puhára párolódott, és szép pirosra sült. Én köretnek krumplipürét készítettem, és a sült fokhagymával tálaltam, de ez már ízlés dolga....
Hozzávalók:
1 nagyobb csont nélküli sertéscsülök
2 fej fokhagyma
1 db lila hagyma (nagy)
2,5 dl víz
2 dl sertészsír
1 tk só
2 tk ételízesítő
1 tk őrölt színes bors
1 kk szárított kakukkfű
1 kk őrölt majoranna
3 db kakukkfűág (v. szárított kakukkfű)
6-8 db zsályalevél
3-4 ek étolaj
A fokhagymát szedjük gerezdekre, de ne pucoljuk meg, mert a héjával együtt tesszük majd a hús mellé, így sütéskor nem ég meg, viszont nagyon finom lesz a sült mellé tálalva.
A lila hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.
Az étolajba nyomjunk bele 3 gerezd fokhagymát, adjuk hozzá a sót, az ételízesítőt, a fűszereket, majd keverjük alaposan össze.
A csülköt vágjuk négy darabra, enyhén sózzuk, és dörzsöljük be a olajos-fűszeres páccal, majd fedjük le, és tegyük be legalább egy éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják a húst. (tovább is maradhat a pácban!!)
Egy tepsibe öntsük bele a felolvasztott zsírt és a vizet, majd helyezzük bele a bepácolt húst. Ezután szórjuk köré a fokhagymagerezdeket, és a felszeletelt lila hagymát, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 2,5 óra alatt pároljuk puhára a húst. (Én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 órán át pároltam.)
Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd a bőrös felével felfelé, süssük szép pirosra a húst. (kb. 30 perc alatt sül szép pirosra)
Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Én krumplipürét készítettem, és azzal tálaltam.
Tálaláskor helyezzük a tányérra a pirosra sült csülköt, kanalazzuk mellé a köretet, tegyünk mellé pár darab sült fokhagymát, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése