Advent második vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún már a második gyertya lángja is fellobbant.... A aprósütemények már szép sorban készülnek, a Stollen is becsomagolva várakozik a kamra polcán. Az ebéd utáni desszertünk pedig egy egyszerűen összeállítható, sütés nélküli, kekszes madártej szelet melyet akár az ünnepi asztalon is feltálalhatunk. Érdemes már előző nap, vagy legalább pár órával a tálalás előtt elkészíteni, hogy az ízek kellően összeérjenek, és a keksz is felpuhuljon.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Hozzávalók kb. 18x27 cm-es jénaihoz:
kb. 35-40 db omlós keksz
4 db tojássárga (nagy)
4 dl tej
4 dk liszt
15 dkg porcukor
3 tk vaníliaaroma
4 dl Hulala (v. habtejszín)
A lisztet és a porcukrot keverjük össze, majd apránként öntsük hozzá a tejet, és keverjük simára.
Ezután egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, és a vaníliaaromát, majd gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre. ( Én kézi habverővel kevergettem, és 7 percig főztem)
Ezután vegyük le a gőzről, majd többször átkeverve, hűtsük ki teljesen.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd több részletben keverjük hozzá a főzött krémhez. (Én három részletben kevertem hozzá a habot a krémhez.)
A jénai alját rakjuk ki egy sor omlós keksszel, egyenletesen kanalazzuk rá a krém felét, majd rakjuk ki szintén egy sor omlós keksszel.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet, szintén rakjuk ki a tetejét keksszel, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
Csokoládé ganache hozzávalói:
12,5 dkg csokoládé
2 dkg vaj
1 dl Hulala (v. habtejszín)
A Hulalát (v. habtejszínt) és a vajat tegyük egy kisebb serpenyőbe, melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad.
Vegyük ki a hűtőből a jénait, egyenletesen csorgassuk a keksz tetejére a csokoládét, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A keksz kellően felpuhul a krémes-habos réteg alatt, és a csokoládéval együtt nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése