2019. december 17., kedd

Citromos-aszalt gyümölcsös kuglóf.




Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács, vagy éppen egy egyszerű, aszalt gyümölcsökkel megpakolt kuglóf. Ennek a kuglófnak az elkészítése igen egyszerű, mivel a hozzávalókat csak össze kell keverni, majd irány a sütő... Az elkészült kuglóf tésztája pedig sütés közben nem szárad ki, hanem finom, szaftos marad. Ünnep előtt egy-két nappal már megsüthetjük, de persze azért frissen kisülve a legfinomabb.






Hozzávalók egy darab kuglófhoz:

 25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor (6 gramm)
4 db tojás (nagy)
1 dl étolaj
1 dl tej
1 közepes citrom reszelt héja és leve
10 dkg kandírozott citrom és narancshéj 
5 dkg aszalt áfonya





A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.

A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.

Ezután keverjük hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a tejet, majd az étolajat is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a keverékhez, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket is.

Ezután apránként, óvatosan, hogy hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.

A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája finom, szaftos, aszalt gyümölcsöt pedig ízlés szerint adhatunk hozzá.


4 megjegyzés:

  1. A héten másodjára sütök ebből a receptből. Nagyon jó vele dolgozni. Könnyű elkészíteni. A kedvenc receptjeim egyike lett.

    Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Niki! Nagyon örülök hogy a kedvenc receptjeid közé került ez a kuglóf. Én is azért szerezem a kevert tésztás kuglófokat, mert nincs velük macera, szinte elronthatatlan, és persze nagyon finom.

      Törlés
  2. Megsütöttem nagyon finom lett köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy ízlett!

      Törlés