Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács, vagy éppen egy egyszerű, aszalt gyümölcsökkel megpakolt kuglóf. Ennek a kuglófnak az elkészítése igen egyszerű, mivel a hozzávalókat csak össze kell keverni, majd irány a sütő... Az elkészült kuglóf tésztája pedig sütés közben nem szárad ki, hanem finom, szaftos marad. Ünnep előtt egy-két nappal már megsüthetjük, de persze azért frissen kisülve a legfinomabb.
Hozzávalók egy darab kuglófhoz:
25 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor (6 gramm)
4 db tojás (nagy)
1 dl étolaj
1 dl tej
1 közepes citrom reszelt héja és leve
10 dkg kandírozott citrom és narancshéj
5 dkg aszalt áfonya
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval, verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a tojások sárgáját, majd keverjük habosra.
Ezután keverjük hozzá a citromlevet, a reszelt citromhéjat, a tejet, majd az étolajat is.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, szitáljuk hozzá a keverékhez, keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket is.
Ezután apránként, óvatosan, hogy hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot is.
A kuglófformát alaposan zsírozzuk és lisztezzük ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd fordítsuk át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tésztája finom, szaftos, aszalt gyümölcsöt pedig ízlés szerint adhatunk hozzá.
A héten másodjára sütök ebből a receptből. Nagyon jó vele dolgozni. Könnyű elkészíteni. A kedvenc receptjeim egyike lett.
VálaszTörlésNiki
Kedves Niki! Nagyon örülök hogy a kedvenc receptjeid közé került ez a kuglóf. Én is azért szerezem a kevert tésztás kuglófokat, mert nincs velük macera, szinte elronthatatlan, és persze nagyon finom.
TörlésMegsütöttem nagyon finom lett köszönöm a receptet!
VálaszTörlésÉn köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy ízlett!
Törlés