A napokban csengetett a futár, és egy tésztákkal teli Tante Fanny-s ajándékcsomagot adott át, melyet ezúton is szeretnék még egyszer megköszöni. Nagyon szeretem a ezeket a tésztákat, mert amikor kevés az időm, csak előveszem a hűtőből, és rövid idő múlva már sülhetnek is a finomságok.... sütemények, pizzák, sós rudak.... Ma végre felfrissült az idő, a gyümölcsöskosárban ott várakozott pár szem szilva, a hűtőből előkerült a leveles tészta, és pikk-pakk össze is állítottam ezt a finom marcipános korongot, majd irány a sütő. Fél óra múlva pedig már az asztalon illatozott a ropogós tészta a közepén megbújó szaftos töltelékkel.
Hozzávalók kb. 26 db-hoz:
13 db szilva
5 dkg marcipán
2 ek szilvalekvár
1 cs vaníliás cukor
1 ek porcukor
1/2 kk őrölt fahéj
2 tk rumaroma
1 db tojássárga + 1 ek tej
A szilvát vágjuk félbe, távolítsuk el a magot, majd tegyük félre.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a szilvalekvárt, az őrölt fahéjat, a rumaromát, és egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük alaposan össze.
A leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt, majd az egyikből szúrjunk ki kb. 7 cm-es korongokat, és tegyünk rá egy-egy kiskanál marcipános masszát, és egy félbevágott szilvát.
A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd a szabadon maradt tészta szélét kenjük le vékonyan.
A másik tésztát is tekerjük ki, és szúrjunk ki kb. 11 cm-es korongokat, majd helyezzük a szilvára, és a széleket nyomkodjuk alaposan össze, hogy sütés közben ne nyíljon majd szét. (Én villával nyomkodtam le a tésztát, hogy kellően összeragadjon.)
Ezután helyezzük az elkészült korongokat egymástól kicsit távolabb, egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a maradék tejes tojássárgával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokos sütőben süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a marcipános-szilvás korongokat porcukorral, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése