A hosszú hétvége utolsó napja is kánikulával köszöntött ránk, így sütemény sütéséről szó sem lehet, mert Én bizony be nem kapcsolom a sütőt.... viszont egy finom pohárkrém biztosan jólesik majd ebéd utáni desszertnek. Mivel éppen volt itthon áfonya, a krémek elkészítése sem bonyolult, így áfonyás-citromos-vaníliás rétegeket kanalaztam a fagylaltos kelyhekbe. Persze ízlés szerint másfajta, éppen aktuális gyümölccsel is elkészíthetjük, melyek jól illenek a krémekhez. (pl. nektarin, szilva, őszibarack....)
Hozzávalók az áfonyához:
25 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
Az áfonyát tegyük egy tányérba, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük be a mikróba, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. (közben vegyük ki és óvatosan keverjük össze)
Ezután hűtsük ki egészen mielőtt krémekkel a poharakba rétegeznénk.
Citromos krém hozzávalói:
20 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, majd keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a krémhez.
Vaníliás krém hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, és állandó kevergetés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután hűtsük ki teljesen. (Én kevergetve hűtöm ki, akkor csomómentes, és szép sima lesz.)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá teljesen kihűlt pudinghoz.
Ezután az elkészült krémeket és az áfonyát váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krémek kellően megdermedjenek, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen vad hideg, majd úgy kínáljuk.
Tálalás előtt kb. 10 perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen vad hideg, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése