2019. július 27., szombat

Sárgabarackos-kókuszhabos szelet.






A hétvégére egy egyszerű sárgabarackos pitét készültem sütni, viszont krémes sütemény is régen volt már, így készült aztán el ez a kettő az egyben sütemény. A tésztája a számomra jól bevált omlós linzertészta, melyet sütés előtt sárgabarackkal raktam ki, majd hogy azért krémes is legyen, végül kókuszhabbal koronáztam meg. Az elkészült sütemény pedig sárgabarackos is, krémes is, de ami a legfontosabb nagyon finom.....






 Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
2 tk sütőpor
csipet só

Sárgabarackos rész hozzávalói:

kb. 1 kg sárgabarack
2 ek barna cukor (v. kristálycukor)
1 cs vaníliás cukor



A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át a tepsibe.

A sárgabarackot vágjuk félbe, távolítsuk el a magot, majd a domború felével felfelé, rakjuk szorosan egymás mellé a tészta tetején.

A barna cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, majd egyenletesen szórjuk rá a sárgabarackra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40  perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.






 Kókuszhab hozzávalói:

10 dkg kókuszreszelék
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin



A kókuszreszeléket tegyük egy teflon serpenyőbe, és alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pirítsuk halványbarnára, majd öntsük át egy tányérba, és hűtsük ki teljesen. (nagyon figyeljünk, mert könnyen megég!!)

A mascarponéhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd keverjük simára.

3 dl Hulalát (v. habtejszínt) verjünk fel kemény habbá, majd tegyük félre.

1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, keverjük simára, majd adjuk hozzá az előzőleg megpirított  kókuszreszeléket és szintén keverjük simára. (egy-két evőkanálnyi kókuszreszeléket tegyünk félre a díszítéshez)

Ezután fakanállal, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert Hulalát (v. habtejszínt) arra figyelve, hogy a hab ne nagyon törjön.





A tepsiben lévő, és teljesen kihűlt barackos tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a kókuszhabot.

Ezután szórjuk meg a félretett kókuszreszelékkel, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a kókuszhab kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Drága Gizike! Ma megsütöttem ezt a barackos-tejszínes, kókuszos süteményt, leírhatatlan, hogy milyen finom. Az már biztos, hogy nagy kedvencem lesz a továbbiakban is! Köszönöm, hogy megosztottad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves silva47, nagyon köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy Neked is ízlett. Köszönöm, hogy megírtad, és váljék kedves egészségedre!

      Törlés