2019. június 6., csütörtök

Fehér csokoládés meggytorta.




Szépen sorban elkezdtek érni a gyümölcsök, és ugyan még élvezhetjük a nap érlelte zamatos eper ízét, de már a korai meggytől is pirosodnak a meggyfák. Így aztán kedvünkre válogathatunk, hogy éppen melyik gyümölcsből is készüljön a hétvégére egy-egy finom sütemény, vagy éppen torta. Én most a meggyet választottam, mely két réteg könnyű és habos, fehér csokoládés réteg közé került... A torta elkészítése egyszerűnek mondható, viszont a rétegek dermedése miatt többször is elő kell venni a hűtőből..... így ajánlott már előző nap elkészíteni. A torta alapja egy vékony diós piskóta, mert a tésztából ennyi is elég... Az édes, habkönnyű csokoládés krémhez pedig nagyon jól illik a kissé savanykás meggy.






Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

7 dkg liszt
5 dkg darált dió
7 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 ek forró víz


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, és keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a diós masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (kb. 10-15 percig süssük)

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
 





Alsó fehér csokoládés réteg hozzávalói:

10 dkg fehér csokoládé (Milka)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz


A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, és keverjük simára.

1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.

Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.

A maradék Hulalát (v. tejszínhabot) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.

A kihűlt piskótát helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tortaformába, egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük be kb. 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.






Meggyes réteg hozzávalói:

50 dkg magozott meggy (v. meggybefőtt)
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
3 db szegfűszeg
½ citrom reszelt héja
2 dl víz
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz



A kimagozott meggyet öntsük fel a vízzel, majd a cukorral, a vaníliás cukorral, a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal főzzük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki az szegfűszeget és botmixerrel pépesítsük, majd hűtsük ki. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.

Ezután a langyosra hűlt zselatint öntsük hozzá a pépesített meggyhez, majd keverjük alaposan össze.

Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt csokoládés krémre, egyenletesen kanalazzuk rá a meggyet, majd tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára hogy a meggyes réteg is megdermedjen.
 





A felső fehér csokoládés réteg hozzávalói:

10 dkg fehér csokoládé (Milka)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz



A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot, és keverjük simára.

1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.

Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez, és keverjük alaposan össze.

A maradék Hulalát (v. tejszínhabot) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.

A kihűlt piskótát helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tortaformába, egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük be kb. 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük tortatálra, díszítsük ízlés szerint tejszínhabbal és meggyszemekkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
 

2 megjegyzés:

  1. Csodás ez a torta! Nagyon szeretem a meggyet bár én még az idén nem találkoztam vele:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Nálunk már le is ért a korai meggy, a másik fán is kezd szépen pirosodni. A zöldségesnél még én sem láttam, de gondolom nagyon drága lesz idén. :(

      Törlés