Szépen sorban elkezdtek érni a gyümölcsök, és ugyan még élvezhetjük a nap érlelte zamatos eper ízét, de már a korai meggytől is pirosodnak a meggyfák. Így aztán kedvünkre válogathatunk, hogy éppen melyik gyümölcsből is készüljön a hétvégére egy-egy finom sütemény, vagy éppen torta. Én most a meggyet választottam, mely két réteg könnyű és habos, fehér csokoládés réteg közé került... A torta elkészítése egyszerűnek mondható, viszont a rétegek dermedése miatt többször is elő kell venni a hűtőből..... így ajánlott már előző nap elkészíteni. A torta alapja egy vékony diós piskóta, mert a tésztából ennyi is elég... Az édes, habkönnyű csokoládés krémhez pedig nagyon jól illik a kissé savanykás meggy.
Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
7 dkg liszt
5 dkg darált dió
7 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás (nagy)
1 ek forró víz
A keverőtálba tegyük bele a porcukrot és a vaníliás cukrot,
adjuk hozzá az egész tojásokat, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük jó
habosra.
Amikor már jó habos, csorgassuk hozzá a forró vizet, és
keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót,
és keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen
öntsük bele a diós masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes
hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (kb. 10-15 percig süssük)
A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük
rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Alsó fehér csokoládés réteg hozzávalói:
10 dkg fehér csokoládé (Milka)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot,
és keverjük simára.
1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd
vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig
keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.
Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan
össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk
hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra
hűl.
Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez, és keverjük
alaposan össze.
A maradék Hulalát (v. tejszínhabot) verjük fel kemény habbá,
majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A kihűlt piskótát helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt
tortaformába, egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük
be kb. 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Meggyes réteg hozzávalói:
50 dkg magozott meggy (v. meggybefőtt)
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
3 db szegfűszeg
½ citrom reszelt héja
2 dl víz
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A kimagozott meggyet öntsük fel a vízzel, majd a cukorral, a
vaníliás cukorral, a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal, és az őrölt
fahéjjal főzzük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki az szegfűszeget és botmixerrel
pépesítsük, majd hűtsük ki. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről,
adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és
langyosra hűl.
Ezután a langyosra hűlt zselatint öntsük hozzá a pépesített
meggyhez, majd keverjük alaposan össze.
Ezután vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt
csokoládés krémre, egyenletesen kanalazzuk rá a meggyet, majd tegyük be a
hűtőbe kb. 2 órára hogy a meggyes réteg is megdermedjen.
A felső fehér csokoládés réteg hozzávalói:
10 dkg fehér csokoládé (Milka)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot,
és keverjük simára.
1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd
vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig
keverjük míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.
Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan
össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk
hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra
hűl.
Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez, és keverjük
alaposan össze.
A maradék Hulalát (v. tejszínhabot) verjük fel kemény habbá,
majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A kihűlt piskótát helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt
tortaformába, egyenletesen öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük
be kb. 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük
tortatálra, díszítsük ízlés szerint tejszínhabbal és meggyszemekkel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Csodás ez a torta! Nagyon szeretem a meggyet bár én még az idén nem találkoztam vele:-))
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Nálunk már le is ért a korai meggy, a másik fán is kezd szépen pirosodni. A zöldségesnél még én sem láttam, de gondolom nagyon drága lesz idén. :(
Törlés