A palacsintáról először az édes töltelékkel töltött palacsinta jut az eszünkbe, de én szívesen készítek sós palacsintát is. A minap éppen túrós palacsintát terveztem be ebédre, de hátramenve a kertbe megláttam a szépen zöldellő kaprot, így az édes helyett sós változatban készült el a túrós palacsinta, melyet kapormártással tálaltam. Persze a túróhoz került még előzőleg vöröshagymával pirosra sütött feketeerdei sonka is..... Az ízek nagyon jól illetek egymáshoz, a tölteléknek köszönhetően pedig igencsak laktató volt a palacsinta.
Hozzávalók 8 db palacsintához:
20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
1 mk só
3-4 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)
A tojásokat üssük bele egy tálba, sózzuk meg, keverjünk hozzá 2 dl szénsavas
ásványvizet, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára,
csomómentesre. (keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még
ásványvizet)
Ezután adjuk hozzá az olajat, majd szintén keverjük simára, és hagyjuk
legalább egy fél órát állni mielőtt hozzálátnánk a sütéshez.
Végül enyhén olajozott palacsintasütőben, egyesével süssük ki a palacsintákat.
Sonkás-túrós töltelék hozzávalói:
30 dkg füstölt feketeerdei sonka
50 dkg túró
1 db vöröshagyma
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1-2 ek tejföl
1 ek étolaj
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sonkát vágjuk fel kisebb kockára.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott sonkát, és süssük pár perc alatt szép pirosra, majd hűtsük ki.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt sonkát, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze. (A sózással óvatosan bánjunk, mert a sonka is sós! A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy, és folyós legyen a töltelék.)
Az előzőleg kisütött palacsintákat ezután töltsük meg a sonkás-túrós töltelékkel, és tálalásig tartsuk melegen.
Kapormártás hozzávalói:
1 csokor kapor
1/2 citrom leve
1-2 tk cukor
5 dkg vaj
2 ek étolaj
1 ek liszt
kb. 4 dl főzőtejszín (v. tej)
1 csipetnyi só
1 csipetnyi őrölt fehér bors
A kaprot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az
apróra vágott kaprot, és pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a
tejszínnel, (v. tejjel) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, facsarjunk rá
citromlevet, és állandó keverés mellett addig főzzük, míg kellően
besűrűsödik a mártás. (közben kóstoljuk, és ízlés szerint ízesítsünk
utána)
Tálaláskor helyezzük tányérra a sonkás-túrós palacsintát, csorgassuk rá a kapormártást, majd úgy kínáljuk.