A kiskertekben ugyan még nem érik a hazai finom édes eper, de a piacokon már beszerezhető a fóliás változat, így a hétvégére vettem egy dobozzal, hogy majd ebéd utáni desszertnek készítek egy pohárkrémet. Aztán kicsit újragondoltam, és a pohárkrémből végül egy sütés nélküli epres-vaníliakrémes alagút lett. Az őzgerincformába először a kekszes massza került, majd a vaníliakrém a közepén eperrel. Végül keksszel fedtem be, majd pár órára bekerült a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Kekszes rész hozzávalói egy 32x10x5
cm-es őzgerincformához:
25 dkg darált keksz (háztartási
keksz)
15 dkg vaj (v. Rama margarin)
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek holland kakaó
2-3 ek rum
kb. 0,5 dl lefőzött fekete kávé
Kell majd még kb. 20 db keksz a krém
tetejére.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a kakaót.
Ezután kanalazzuk hozzá a rumot, adjunk hozzá egy pici lefőzött, hideg fekete kávét, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a massza. (a kávét apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza)
Az őzgerinc formát béleljük ki folpack fóliával úgy, hogy bőven túllógjon a formán, majd kézzel lapogassuk bele a kekszes masszát.
Ezután tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a krémet.
Vanília pudingos mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
3 dl tej
1 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
kb. 30 dkg eper
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.
Ezután vegyük le a tűzről, kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponéhoz, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez, majd szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Az epret készítsük elő. Mossuk meg, vágjuk le a két végét, és papírtörlővel törüljük szárazra.
Vegyük ki a hűtőből az őzgerincformát, majd a kekszes alapra kanalazzunk pár kanál vaníliakrémet.
Ezután helyezzük a közepére egy csíkban az epret, egy kicsit nyomjuk bele a krémbe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a maradék krémet. (lehetséges hogy nem kell az összes krém, azt nyalakodjuk majd el :) )
Ezután rakjuk ki a krém tetejét keksszel, majd hajtsuk rá a túllógó folpack fóliát, és tegyük vissza a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres-vaníliakrémes alagutat, fordítsuk rá egy tálcára, húzzuk le róla a fóliát, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Es un lujo tu versión se ve exquisita,que ganas de tomar un trozo,abrazos.
VálaszTörlésMuchas gracias Rosita!
TörlésEstaré encantado de enviarle una rebanada.
Abrazo y beso!