A farsangi időszak nálam fánksütéssel vette a kezdetét, és úgy gondoltam azzal is fejeződik be. Így aztán erre a hétvégére egy égetett tésztás fánkot, profiterolt sütöttem, melyet vaníliakrémmel töltöttem meg, majd jénaiba sorakoztatva, csokoládékrémmel öntöttem le. A kétféle krém és a ropogós fánktészta nagyon jól összeillettek, és olyan finom, hogy szinte nem lehet abbahagyni.....
(további fánkreceptek a linkre kattintva találhatók)
Hozzávalók az égetett tésztához:
6 dkg liszt
6 dkg vaj
2 db tojás (nagy)
0,5 dl víz
csipet só
csipet cukor
A vízhez adjuk hozzá a vajat, a csipet sót és cukrot, majd melegítsük forráspontig.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a lisztet, és pár percig kevergetve addig pirítsuk a tésztát míg elválik az edény falától. (nyugodtan pirítsuk pár percig a tésztát, nem fog leégni)
Ezután vegyük le a tűzről, tegyük át egy tálba, hagyjuk hűlni, majd egyesével keverjük hozzá az egész tojásokat, hogy egy sima tésztát kapjunk.
A tésztát ezután kanalazzuk nyomózsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb, nyomjunk nagyobb diónyit a masszából.
Ezután alaposan spricceljük le vízzel a tésztát, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
Amikor a tészta megsült, nyissuk ki a sütőajtót résnyire, hagyjuk pár percig a meleg sütőben, majd vegyük ki és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Vaníliakrém hozzávalói:
5 dl tej
3 cs vaníliás cukor
4 dkg étkezési keményítő
5 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
4 db tojássárga (nagy)
Az étkezési keményítőt keverjük össze a vaníliás cukorral, és 5 dkg kristálycukorral, majd öntsük fel a hideg tejjel, és közben keverjük simára.
A tojássárgához adjuk hozzá a porcukrot, robotgéppel keverjük jó habosra, majd öntsük hozzá egy keveset a tejes keverékből, és keverjük simára.
Ezután a tejes-keményítős-cukros keveréket melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos keveréket, és addig főzzük míg besűrűsödik.
Ekkor vegyük le a tűzről, öntsük át egy tálba, folpack fóliával fedjük le, majd így hagyjuk kihűlni.
Amikor a vaníliakrém kihűlt, kanalazzuk nyomózsákba, és töltsük meg vele a kis fánkocskákat.
Ezután helyezzük egy jénai tálba egymás mellé a megtöltött fánkokat, majd készítsük el a csokoládékrémet, és kanalazzuk a fánkok tetejére.
Csokoládékrém hozzávalói:
1 cs csokoládés pudingpor
3 ek kristálycukor
5 dl tej
2 dl Hulala
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd öntsük hozzá a maradék tejet, adjuk hozzá a kristálycukrot, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a közben teljesen kihűlt pudinghoz.
A jénai tálba sorakoztatott, megtöltött fánkokra ezután kanalazzuk rá az elkészült csokoládékrémet.
Az elkészült csokoládés-vaníliás profiterolt kínálhatjuk rögtön, akkor az égetett tészta még jó ropogós, de ízlés szerint betehetjük tálalásig a hűtőbe, akkor viszont a fánk tésztája a tölteléktől felpuhul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése