Ebédre egy egyszerű sült húst terveztem be, és ilyenkor általában a sertéstarját választom, mert sütés közben nem szárad ki, és jó szaftos marad. A hússzeleteket érdemes már előző este bepácolni, így a fűszeres íz jól átjárja, másnap pedig már csak a hússütéssel kell foglalatoskodnunk. A köretet sem bonyolítottam túl, mivel éppen volt itthon egy kisebb kelkáposzta, zöldborsó és császárszalonna pedig mindig van a fagyasztóba, így mire a hús megsült, a köret is elkészült. A hús és a köret pedig remekül összeillettek, és egy igencsak laktató ebédet tudtam feltálalni.
Zöldborsós-szalonnás kelkáposzta hozzávalói:
20 dkg zöldborsó
10 dkg császárszalonna
50 dkg kelkáposzta
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 dl fehérbor (v. víz)
2 dl Hulala Főzőkrém (v. főzőtejszín)
1 ek étolaj
A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre.
A császárszalonnát vékonyan csíkozzuk fel, tegyük a serpenyőbe, adjuk hozzá az étolajat, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A kelkáposztát vágjuk félbe, vágjuk ki a torzsáját, majd csíkozzuk fel.
A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felcsíkozott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk hogy egy kicsit összeessen, majd öntsük fel a borral, és pároljuk félpuhára. (A sózással vigyázzunk, mert a szalonna elég sós...)
Ekkor adjuk hozzá az előzőleg pirosra sütött császárszalonnát és az előfőzött zöldborsót, öntsük fel a főzőkrémmel, keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy elfője a levét, és az ízek összefőljenek. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána. )
Hozzávalók a húshoz:
4 vastagabb szelet sertéstarja
4-5 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
majoranna (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
2 ek zsír
2 dl fehérbor
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd hagyjuk
1-2 órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. (Én előző este
befűszereztem, majd a hűtőbe tettem sütésig.)
A zsírt hevítsük fel egy serpenyőbe, helyezzük bele a befűszerezett
hússzeleteket, majd mindkét oldalát süssük szép pirosra. (sütés közben,
többször fordítsuk át a húst, hogy egyenletesen piruljon)
Amikor a hússzeletek már szép pirosra sültek, szórjuk közé az előzőleg
vékonyan felszeletelt fokhagymát, és pár pillanatig süssük együtt.
Ezután öntsük fel a borral (v. vízzel), majd fedjük le a serpenyőt, és szép lassan, pároljuk puhára a húst.
Amikor a hússzeletek megpuhultak, vegyük le a fedőt, majd süssük zsírjára. (egy sűrűbb szaft maradjon alatta)
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet, kanalazzuk mellé a zöldborsós-szalonnás kelkáposztát, majd úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 684 kcal
Fehérje: 30 g
Zsír: 55 g
Szénhidrát: 14 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése