A karácsonyi menü fő fogása volt 24.-én este ez az egyszerű fűszerezésű lazacszelet, melyet finom, fűszeres mártással, és túrós csusza rétessel tálaltam. Az ízek harmóniája volt jelen a tányéron ezzel is emelve az ünnep fényét.... Természetesen más ünnepnapokra is elkészíthetjük, (vagy éppen a hétvégi menü része is lehet) nemcsak karácsonyra. Persze tudom a lazac nem éppen olcsó, és biztosan vannak akik nem is szeretik ezt a nemes halhúst, nekik ajánlani tudom hogy egy-egy szép szelet afrikai harcsával készítsék el. Lazaccal és harcsával egyaránt finom, nálunk mindkét változatnak nagy sikere volt.
Hozzávalók a lazachoz:
2 db lazacfilé (kb. 25 dkg-os)
1/2 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
5 dk vaj
2-3 ek olívaolaj
Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőbe, és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva, süssük kb. 10 percig.
Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe, és süssük még 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen. ( A serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!)
Paprikás-mártás hozzávalói:
20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2-3 dl tejföl
só
őrölt fehér bors
1 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős)
csipetnyi őrölt szerecsendió
3-4 dl víz
2 ek olívaolaj
A lazacot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot, és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.
Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paprikát és paradicsomot, és pároljuk tovább, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a Piros Aranyat, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.
Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, főzzük kb. 15 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt lazacot és a tejfölt, és főzzük tovább kb. 15 percig.
A készre főtt paprikást ezután turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a szósz, és tálalásig tartsuk melegen.
Túrós csusza rétes hozzávalói 3 rúdhoz:
1 cs réteslap
20 dkg kocka tészta
50 dkg túró
só
3-4 ek olaj
A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le, és egy kevés olajon futtassuk meg.
Ezután adjuk hozzá a túrót, ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk hűlni.
Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot...... (Én 3 réteslapot helyeztem egymásra mielőtt rákanalaztam a túrós csuszát.)
Ezután körbe a széleknél hagyjunk el kb. 1,5 cm-es csíkot, és kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd hajtsuk be a széleket, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg olajjal, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a rétesrudakat, majd mindegyiket kenjük le vékonyan olajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük szép pirosra, ropogósra. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a rétest a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé 1-2 szeletet a túrós csusza rétesből, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése