Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, szép lassan közeledik a karácsony, a háziasszonyok fejében már összeállt az ünnepi menü, elkészültek a mézes és aprósütemények, és szép sorban sorakoznak a mákos és diós bejglik. Advent vasárnap lévén, egy krémes tortát sütöttem, mely akár az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét. A kevert tésztába került pl. egy kevés előzőleg megpörkölt mák, mert a mákos bejgli mellett, szeretem egy-egy süteményben is megjeleníteni karácsonykor a mákot. A tortalapokat egy egyszerű mascarponés vaníliakrémmel töltöttem meg, és persze a csokoládé sem maradhatott le.....
Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Tészta hozzávalói 2 db 20 cm-es tortaformához:
30 dkg liszt (Nagyi titka süteményliszt)
10 dkg porcukor
20 dkg Vénusz vanília ízű margarin
2 db tojás (nagy)
1 cs sütőpor
egy csipetnyi só
6 dkg egész mák
1 dl tej
A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérba, és hűtsük ki teljesen. (amikor megpörkölődött, rögtön öntsük át, mert különben meg fog égni és keserű lesz)
A porcukorhoz adjuk hozzá a puha, felkockázott margarint, majd keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és a tejet is, majd szitáljuk hozzá a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, adjuk hozzá a pörkölt mákot, és keverjük simára a masszát. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)
A tortaformákat zsírozzuk és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk két egyenlő részre, és kanalazzuk a formákba.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
A kisült tortalapokat hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A teljesen kihűlt tortalapokat egy éles késsel vágjuk ketté mielőtt megtöltenénk.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és a tejet is, majd szitáljuk hozzá a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, adjuk hozzá a pörkölt mákot, és keverjük simára a masszát. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)
A tortaformákat zsírozzuk és lisztezzük ki, majd a masszát osszuk két egyenlő részre, és kanalazzuk a formákba.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
A kisült tortalapokat hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A teljesen kihűlt tortalapokat egy éles késsel vágjuk ketté mielőtt megtöltenénk.
Vaníliakrém hozzávalói:
50 dkg mascarpone
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tábla tortabevonó csokoládé a tetejére
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a puha vajat, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Ezután a tortalapokat töltsük meg a vaníliakrémmel, és ízlés szerint vonjuk be kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen.
A tortabevonó csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd vegyük ki a hűtőből a tortát, és csorgassuk a tetejére.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen a torta tetején.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd egy éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése