A napokban megkerestek a Schär, gluténmentes termékeket gyártó cég megbízásából, hogy az ünnepek alkalmával megajándékoznának egy karácsonyi ajándékcsomaggal. Nagyon boldog voltam, mert az utóbbi időben igaz egyre sűrűbben készül a kis konyhámban gluténmentes sütemény, de arra nem számítottam, hogy ezt figyelemmel kísérik.... A csomag meg is érkezett, és én máris kipróbáltam a Mix B lisztet, és a mellékelt receptfüzetből elkészítettem a gluténmentes krékert. A liszttel nagyon könnyű volt dolgozni, és a kréker finom, ropogósra sült. Az ünnepekre csakis ajánlani tudom ezt a finom, sós, gluténmentes ropogtatni valót, ezzel is ötletet adva a lisztérzékenyeknek.
Egy idézet a levélből, és bevallom nagyon jól estek a kedves, köszönő szavak.
"Köszönjük, hogy az általad megosztott gluténmentes receptekkel hozzájárulsz ahhoz, hogy a gluténérzékenyek minél több fajta ételt tudjanak elkészíteni otthonukban, ezzel biztosítva számukra is a változékony étkezést."
Hozzávalók:
20 dkg Schär Mix B liszt
6 dkg vaj
1 db tojássárga (nagy)
18 dkg tejföl (20%-os)
1 kk só
1/2 kk őrölt fehér bors
Lekenéshez:
1 db tojásfehérje (nagy)
egy csipet só
Szóráshoz:
ízlés szerint szezámmag, mák, köménymag....
Tegyük egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sót és az őrölt borsot, majd keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojássárgát.
Ezután gyors mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra.
A tojásfehérjéhez adjuk hozzá a sót, villával verjük alaposan fel, majd kenjük vele le a tésztát, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal, mákkal.....
Ezután ízlés szerint vágjuk fel a tésztát, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, egy sütőpapírral kibélelt tepsire.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 160 fokon, 18 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. (amikor kivesszük a sütőből, még nem ropog, de mire kihűl, jó ropogós lesz a kréker)
Tálaláskor felnőtteknek kínáljuk pl. egy pohár bor, vagy éppen egy korsó sör mellé, a gyerekek pedig csak úgy magában ropogtassák el.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 162 kcal
Fehérje: 4 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 16 g
Gratulálok az ajándékodhoz, és a sok finomsághoz, amiket készítesz!
VálaszTörlésNagyon boldog karácsonyt kívánok, sok szeretettel, Neked és kedves családodnak!
Kedves Katalin, nagyon köszönöm!
TörlésMeghitt, Békés Karácsonyi ünnepeket Kívánok Neked, és Kedves Családodnak!