Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, már csakis egy várakozással teli nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől. A ünnepi ebéd vagy éppen vacsora lezárásaként minden évben egy finom, krémes tortát tálalok fel, természetesen ez idén is történik majd. A torta, vagyis torták, mert kettő is készült, így már ma kóstolhatjuk, és élvezhetjük a finom ízeket....míg a másik torta pedig az ünnepi asztalon kerül majd felvágásra. A csokoládés tésztára egy finom gesztenyés krém, és tejszínhab került, melynek a tetejét habcsókból formázott hógolyók, az oldalát pedig kis habcsókfenyők díszítenek. A habcsókréteg pedig mint egy pihe-puha hótakaró, fedi be a torta tetejét.
Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!
Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
10 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
10 dkg csokoládé (70%-os)
2 db tojás
1,5 tk holland kakaó
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk visszahűlni.
Egy keverőtálba tegyük bele a porcukrot, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, majd keverjük alaposan össze.
Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és mindegyikkel külön-külön keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk hozzá a felolvasztott, de már kihűlt csokoládét, és keverjük tovább.
Végül a lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk át, és állandó
keverés mellett, kanalazzuk a masszához. 1-2 perc alatt keverjük
simára, majd öntsük bele egy kizsírozott, kilisztezett tortaformába. (a
formát zsírozás és lisztezés helyett sütőpapírral is kibélelhetjük)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. Arra figyeljünk, hogy ne nagyon szárítsuk ki
sütés közben a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Gesztenyés krém hozzávalói:
40 dkg gesztenyemassza (2 csomag)
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek rum (v. 1/2 rumaroma)
5 dl Hulala
A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át.
Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
3 dl Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel.
A maradék 2 dl Hulalát szintén verjük fel kemény habbá, majd egyenletesen kanalazzuk rá a gesztenyés krémre.
Ezután tegyük be a tortát pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Habcsók réteg hozzávalói:
3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet
sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd
kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.
Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor
állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd
apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül pedig keverjük még 1-2
percig, hogy egy jó kemény habot kapjunk.
Ezután egy sütőpapírra kenjünk egy vékony, 24 cm-es kört a habból, majd a maradék hab 2/3 részéből egy fagyiskanállal halmozzunk szorosan egymás mellé kis golyókat.
A maradék habot tegyük habzsákba, és szintén sütőpapírra formázzunk kis fenyőfákat a habból.
Ezután helyezzük be előmelegített, 80 fokos sütőbe, majd szárítsuk 70-80 percig. (Én légkeverésnél 80 fokon, 70 percig szárítottam.)
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, helyezzük egy tortatálra, majd óvatosan tegyük a tejszínhab tetejére a habcsóklapot, az oldalára pedig egy pötty tejszínhabbal ragasszuk fel a habcsók fenyőket, és végül ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése