Nagyon ritkán sütök péksüteményt, akkor is általában kiflit, mert számomra talán egyszerűbb..... vagy csakis én gondolom így. (házi vajas kifli recept a linkre kattintva található) Mivel egy ideje készülök zsemlét sütni, és ez a tejes zsemle recept már jó régen várat magára, így a hosszú hétvége előtt, hozzá is láttam. A tészta gyönyörűen megkelt, a formázással is pikk-pakk megvoltam, majd az újrakelesztés után irány a sütő. A meleg sütőben pedig szépen kigömbölyödtek, és szép aranyszínűre sültek a zsemlék. A sütőből kivéve pedig a frissen kisült zsemle finom illata lengte be a konyhát, és alig győztem kivárni, hogy kihűljön.....
Hozzávalók 8 db zsemléhez:
40 dkg liszt (Nagyi titka)
2 dkg friss élesztő
2,5 dl tej (2,8%-os)
1 tk cukor
1 kk só
2,5 dkg vaj
szezámmag a szóráshoz
A tejet langyosítsuk meg, és kb. 1 dl-t keverjünk össze a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, és hűtsük vissza. A lisztet keverjük össze a sóval, és szitáljuk át.
A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, adjuk hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, és keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá az átszitált lisztet, majd a robotgép dagasztó szárával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
A megdagasztott tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.
Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, osszuk el nyolc egyenlő részre, majd formázzuk meg a gombócokat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, enyhén lisztezzük, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük bele a tésztagombócokat.
Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra. (sütés közben a tészta meg fog nőni, és kitölti majd az egész formát)
Amikor a tészta újrakelt, kenjük le langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon 25-30 perc alatt süssük a zsemléket aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk a zsemléket pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
A kihűlt zsemléket kínálhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára, de készíthetünk belőle szendvicset is. Ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal.... Én most szezámmaggal szórtam meg.
Szépek lettek!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Örülök, hogy benéztél, már olyan régen hallottam felőled. Hogy vagy?
TörlésSzép hétvégét kívánok!Puszillak
Kedves Gizi! Elkeszítettem ezt a tejes zsemlét, nagyon jó lett! Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, hogy elkészítetted, és örülök hogy ízlett.
TörlésMég sosem sütöttem zsemlét, de nagyon jól sikerült! Hálás vagyok a receptért! Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Berke! Én köszönöm hogy a receptemet választottad, és örülök hogy ízlett.
TörlésNagyon tetszik minden recepted és meg fogom csinálni. Köszönöm Gizikém..Puszi ANIKÓ.
VálaszTörlésDrága Anikó! Nagyon örülök hogy tetszenek a receptjeim, és köszönöm ha elkészíted őket. Ez a zsemle nagyon finom, már többször megsütöttem, és reménykedem benne, hogy Te sem fogsz csalódni. Puszillak Gizi
TörlésKedves Gizi! Rendszeresen sutom a recepted alapjan es lefagyasztom, microba felmelegitve is nagyon finom. Koszonom udv Maria
VálaszTörlésKedves Maria! Köszönöm a visszajelzést, és örülök hogy nem csalódtál a receptben. Bevallom, nekem eszembe nem jutott lefagyasztani, így köszönöm ezt a hasznos tanácsot. legközelebb dupla adagot sütök, és kerül majd a fagyasztóba is. :)
TörlésTovábbi jó sütést-főzést kívánok!
Üdvözlettel: Gizi