Kedvenc évszakom a nyár, és nemcsak azért mert nagyon szeretem a napsütést, a meleget, szeretem hallgatni a madarak csicsergését.... és ilyenkor kedvemre válogathatok a friss, zamatos, gyümölcsök között. Amikor pedig tanácstalan vagyok, hogy az éppen elkészült túrótorta tetejére milyen gyümölcs is kerüljön, mert éppen mindenkinek más, és más a kedvence, akkor bizony többféle is felkerül a tortára. Bevallom, nekem a málnás tortaszelet ízlett a legjobban, mert a citromos-habos-túróhoz nagyon jól illik a málna. (persze azért a többi is nagyon finom...) A tortát akár előző nap összeállíthatjuk, így a hűtőben lesz ideje megdermedni, és az ízek is jól összeérnek, a gyümölcsöt pedig ráérünk közvetlenül tálalás előtt rápakolni.
Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
1,5 csomag Győri Zabfalatok
15 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, és keverjük alaposan össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a vajas kekszmorzsát, majd egyenletesen lapogassuk bele a formába.
Ezután tegyük be legalább egy órára a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Túrós-gyümölcsös réteg hozzávalói:
50 dkg túró
2 dl tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 db citrom leve és reszelt héja
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala (v. habtejszín)
sárgabarack, áfonya, málna...
A túrót villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, és robotgéppel keverjük simára. (Citromlevet ízlés szerint tehetünk kevesebbet, vagy éppen többet!)
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, majd addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük a túrós keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, egy keverőkanállal keverjük hozzá a zselatinos-túrós keverékhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, majd egyenletesen kanalazzuk bele a túrós tölteléket.
Ezután tegyük be pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a túrós töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, tegyük át egy tálcára, ízlés szerint pakoljuk rá a gyümölcsöket, majd felszeletelve kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése