Nagyon szeretjük a rétes, de bevallom a házi, kézzel nyújtott rétestészta készítése eddig még csakis a terveim között szerepel, valahogy nem mert még hozzáfogni. Így aztán, ha megkívánjuk a rétest, a készen megvásárolható tésztát hívom segítségül. Nem is olyan régen a Tante Fanny Csapata meglepett egy ajándékcsomaggal, melyet szeretnék még egyszer megköszönni, és melyben meglapult egy teljes kiőrlésű rétestészta is. Mivel már elég régen sütöttem rétes, és éppen volt lecukrozott meggy a hűtőben, így el is készült a meggyes-túrós rétes, mely nagyon finom volt. A teljes kiőrlésű rétestésztát pedig csakis ajánlani tudom mindenkinek, mert sokkal könnyebb a vékony lapokkal dolgozni, mint a sima liszttel készült lapokkal, sőt szerintem még ízre is finomabb, és sokkal ropogósabbra sül.
Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg magozott, cukrozott meggy (v. meggybefőtt)
15 dkg porcukor (v. édesítőszer)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek tejföl
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)
kb. 1 dl étolaj a lapok lekenéséhez
A meggyet sütés előtt pár órával (v. előző nap) magozzuk ki, és cukrozzuk le, majd alaposan csepegtessük le mielőtt a túrós töltelékre szórnánk.
A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingpor (v. étkezési keményítőt) és szintén keverjük össze.
Egy konyharuhát nedvesítsünk be, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le olajjal.
Végül helyezzük rá a harmadik réteslapot, a szélektől hagyjunk el kb. 1,5 cm-es tésztacsíkot és kanalazzuk rá a túrós töltelék felét, majd szórjuk meg ízlés szerint a meggyel.
Ezután hajtsuk rá a tésztacsíkot, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétes.
A maradék rétestésztával is így járjunk el.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztarudakat, majd kenjük le vékonyan olajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni mielőtt felszeletelnénk.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a rétes, majd szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése