A kánikula beköszöntével megkezdődik nálam a sütés nélküli, gyümölcsös torták készítése, melyet ízlés szerint már előző nap összeállíthatunk, majd tálalásig tartsuk a hűtőben. A sütés nélküli torták alapjának általában Győri Édes kekszet használok, de pl. a babapiskóta is alkalmas hozzá. Mivel a tejföl és az eper jól összeillenek, így ez a torta is tejföllel készült. Persze azért egy kevés fehér csokoládé is került a krémbe, és természetesen az elmaradhatatlan tejszínhab, melytől igazán könnyű, és habos lett a torta. Eper helyett pedig ízlés szerint meggyel, málnával, esetleg ribizlivel is készülhet a torta....
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
20 dkg Győri édes keksz
10 dkg vaj
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk alaposan össze.
A vajat melegítsük fel, majd öntsük a darált kekszhez, és keverjük össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet, majd tegyük be legalább egy órára a hűtőbe.
Fehér csokis-epres rész hozzávalói:
20 dkg fehér csokoládé (pl. Milka)
4 dl tejföl
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
3 dl tej
20 gramm porzselatin + 1 dl víz
3 dl Hulala (v. habtejszín)
50 dkg eper
A tejfölhöz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
A fehér csokit gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd kevergetve hűtsük langyosra, és keverjük hozzá a cukros tejfölhöz.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék meleg tejhez, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre.
Ezután kevergetve hűtsük éppen csak langyosra, majd adjuk a csokis-tejfölös keverékhez, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután öntsük a keverékhez, és szintén keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén keverjük a csokis-tejfölös.... keverékhez.
A tortaformában lévő kekszes alapra kanalazzuk rá a krém 1/3 részét, rakjuk ki az előzőleg alaposan megmosott, és félbevágott eperrel, majd kanalazzuk rá a maradék krémet. (Kicsit ütögessük a megtöltött tortaformát az asztallaphoz, hogy a krém egyenletesen elterüljön, és ne maradjanak légbuborékok.)
Ezután a torta tetejét ízlés szerint rakjuk ki eperrel, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (Én előző nap összeállítottam a tortát, majd tálalásig a hűtőben pihent.)
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Szinte összefut a nyál a számban, ahogy ránézek.
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem az ilyen sütés nélküli tortákat, gyakran csinálok is , főleg nyáron.
Ezt biztosan kipróbálom :)
Köszönöm
Kedves Fáni! Én köszönöm, hogy kipróbálod a receptemet, és biztos vagyok benne, hogy nem fogsz csalódni. A torta nagyon finom volt, a férjem nem győzte dicsérni, és persze enni. :) A tejfölnek köszönhetően pedig jóval olcsóbb mintha krémsajttal készült volna.
TörlésKellemes nyári pihenést kívánok!
Most készítettem el, nagyon szép és isteni finom 😋.
VálaszTörlésPróbálom glutén, tej és cukormentes formában is elkészíteni, remélem sikerül 😊. A habteszín egyenlőre problémát okoz, de talán megoldható. ❤️
Kedves Kriszta, nagyon örülök hogy elkészítetted és ízlik. Sok sikert kívánok a "mentes" torta elkészítéséhez, biztosan finom lesz. A tejszínt próbáld meg növényi tejszínnel helyettesíteni, ilyen pl. a Hulala vagy szerintem az Alpro növényi termékek.
Törlés