Egyre többet hallani és olvasni arról, hogy arra hívják fel a figyelmünket, hogy minél több halat fogyasszunk. Januártól pedig valamivel olcsóbban juthatunk hozzá pl. a hazánkban közkedvelt pontyhoz, de a tengeri halakat is kedvezőbb áron szerezhetjük be. (bízzunk benne, hogy ez valóban így is marad még sokáig...) A lazac nem éppen az olcsó halak csoportjába tartozott eddig sem, és azért még most is igen borsos az ára, de néha azért megengedhetünk magunknak egy-egy szeletkét. Gombával, zöldségekkel, papírcsónakban megsütve pedig nemcsak igen egyszerű elkészíteni, de mellette igen finom, és laktató.
Hozzávalók a lazachoz:
2 db kb. 25 dkg-os lazacszelet
1 db citrom
1/2 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
A lazacszeleteket locsoljuk meg a citromlével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A citromot vékonyan szeleteljük fel.
Hozzávalók a gombához:
25 dkg gomba
1 db vöröshagyma
5 dkg vaj
1 ek olaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
A gombát és a vöröshagymát vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a saját levében pároljuk puhára, majd süssük zsírjára.
Hozzávalók az előpárolt zöldségekhez:
1 db zsenge cukkini
3 db lilahagyma
2 db sárgarépa
2 ek olaj
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
kakukkfű (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1,5 dl fehérbor
A zöldségeket vágjuk fel vékony csíkokra.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig, hogy egy kicsit összeessen.
Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, öntsük fel a borral, és pároljuk tovább.
Amikor a sárgarépa már kezd puhulni, adjuk hozzá a szintén vékony csíkokra vágott cukkinit, majd addig pároljuk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott vöröshagymát, és pároljuk pár percig, hogy egy kicsit összeessen.
Ezután adjuk hozzá a vékony csíkokra vágott sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, öntsük fel a borral, és pároljuk tovább.
Amikor a sárgarépa már kezd puhulni, adjuk hozzá a szintén vékony csíkokra vágott cukkinit, majd addig pároljuk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Vágjunk le két nagyobb darab sütőpapírt, majd osszuk el rajta az alaposan lecsepegtetett párolt zöldséget.
Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacot, tegyük rá a citromkarikákat, majd kanalazzuk rá az előzőleg megpárolt gombát.
Ezután csomagoljuk be a sütőpapírba úgy, hogy ne maradjon rajta rés, majd tegyük át egy tepsire a papírcsónakokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 30 perc alatt készre.
Tálaláskor a sütőpapírral együtt helyezzük tányérra a gombás-zöldséges lazacot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint a zöldséget át is kanalazhatjuk a tányérra, majd helyezzük mellé a lazacszeletet, és úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 355 kcal
Fehérje: 21 g
Zsír: 23 g
Szénhidrát: 13 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése