Gluténmentes kekszet, sőt még süteményeket sem sütöttem eddig, de az ismerőseim között egyre többen kénytelenek elhagyni a finomliszt használatát, így gondoltam néha én is beállok a sorba.... Mivel volt itthon mandulaliszt (mandulaliszt hiányában, szinte lisztté daráljuk le a mandulát) így elkezdtem először is egyszerű kekszreceptet keresgélni a neten. Végül több receptet is találtam, majd megszületett az én naranccsal ízesített változatom. Nekünk nagyon ízlett, igaz nem lett olyan omlós mint általában a kekszek, de gluténérzékenyeknek bátran merem ajánlani pl. a közelgő karácsonyi ünnepekre.
Hozzávalók 16 db-hoz:
15 dkg mandulaliszt
5 dkg kókuszreszelék
10 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek mák (egész)
2 db tojássárga (nagy)
1 narancs reszelt héja
3-4 ek narancslé
1/2 mk őrölt fahéj
A mákot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki teljesen.
Az összes hozzávalót tegyük egy tálba, alaposan keverjük, gyúrjuk össze. (annyi narancslevet adjunk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk)
Ezután nedves kézzel formázzunk diónyi golyókat, helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire, majd kissé lapítsuk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 13-15 perc alatt süssük szép világos színűre a kekszeket. (én légkeverésnél 150 fokon, 13 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni a még kissé puha kekszet.
Az elkészült kekszet hűvös helyen, letakarva pár napig tárolhatjuk.
Ha tennél hozzá zsiradékot(vajat vagy kókuszolajat), mennyeien omlós lenne. A mandulaliszt eleve zsírtalanított, ezért szerintem jót tenne a kekszecskéidnek.
VálaszTörlésKedves Zsuzsanna! Nagyon köszönöm, és megfogadom a tanácsodat. Legközelebb teszek hozzá vajat, mert csak kókuszzsír van itthon, olaj nincs.
Törlés