Elérkeztünk advent második vasárnapjához, és meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún. Szép lassan behálózza a napjainkat a közelgő karácsonyra való készülődés, az ajándékok beszerzése, a menü összeállítása és a hozzávalók beszerzése, de a vasárnap nálunk mégiscsak a pihenésről szól. Az ebéd elfogyasztása után, pedig egy finom, krémes sütemény volt a desszert, melyet az ünnepi asztalon is feltálalhatunk. A napokban egy kedves olvasómmal váltottunk pár szót a "pudingos-tejfölös szelet" (recept itt található) kapcsán, és Ilona elmondta, hogy hasonló krémmel készíti a hamis krémest. Rögtön el is kértem a receptet, így lett ez a finom sütemény a mai desszertünk. A tésztája olyan finom, omlós, hogy pl. tortalapoknak is eltudom képzelni, és hamarosan ki is fogom próbálni.....
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt (Nagyi titka)
25 dkg Vénusz sütőmargarin
4 db tojássárga (nagy)
15 dkg porcukor
1 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a felkockázott, hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (gyúrás közben, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá még egy kanál hideg vizet, de figyeljünk nehogy túl lágy legyen a tészta)
Ezután osszuk el két egyenlő részre, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki 22x32 cm-es nagyságúra, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt (v. kizsírozott, lisztezett) tepsibe.
A tepsiben lévő tésztát, és a másik tésztagombócot is tegyük hideg helyre, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
3 cs vaníliás pudingpor
4 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
7 dl tej
4 db tojásfehérje (nagy)
5 dl tejföl (20%-os)
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejet, és a porcukrot.
Ezután tegyük fel a tűzre, állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. (Én kevergetve hűtöttem ki, így szép sima lett a krém.)
Amikor a puding kihűlt, keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és apránként a tejfölt, majd robotgéppel keverjük jó simára.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a pudinghoz.
Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a habos pudingot, majd nyújtsuk ki a másik tésztalapot, és óvatosan helyezzük a puding tetejére. (egy hústűvel böködjük meg több helyen mielőtt a sütőbe tennénk)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsibe sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihűlni!!!)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűtőben, vagy hideg helyen, sütés után még 1-2 napig tárolhatjuk.
Ha sütőpapírral együtt nem tudom kiemelni, akkor tálcára ki tudom borítani szerinted?
VálaszTörlésKedves Éva, ha nem tudod kiemelni, akkor én azt javaslom, hogy szeleteld fel inkább a tepsiben. Szeletelés után már könnyen kitudod szedni egyesével a szeleteket. Megpróbálkozhatsz a tálcára való kiborítással is, csak akkor az alja fog felülre kerülni, és lehet az nem lesz olyan szép mint a felső lap.
TörlésThank you so much for this awesome recipe. Thanks again
VálaszTörlésI thank you for looking into the blog.
TörlésI'm glad you like the recipe!
Great blog with it's name, great stuffs with great blog,Thanks. Photo Retouching Services
VálaszTörlés