Hideg, nyirkos napokon nincs is finomabb, mint egy tányér melengető levest elkanalazgatni. Mivel a hétvégére az eső mellett még havazást is jósolnak, így éppen erre a levesre eshet a választása annak, aki az enyhén csípős, fűszeres ízeket kedveli. A leves elkészítése is roppant egyszerű, mivel a csilis babkonzervnek, és a kukoricakonzervnek (néha azért ezek a konzervek is megférnek a konyhánkban) köszönhetően nem kell órákig főzni. Az előzőleg megpörkölt koriandermagtól pedig különösen finom ízt adhatunk a levesünkhöz. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" novemberi számában.
Hozzávalók:
1 db csilis babkonzerv
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk ételízesítő
só
5-6 db cayenne chili karika (szárított)
1 tk koriander
1 tk liszt
1 dl tej
1 dl tejszín (20%-os)
5 dl víz
1 ek olívaolaj
3 dkg vaj
A koriandert állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy mozsárba, és törjük alaposan össze.
A kukoricát öntsük bele egy szűrőbe, majd hagyjuk alaposan lecsepegni.
A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, a tejjel, és a tejszínnel.
Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt, és összetört koriandert, a chili karikákat, az ételízesítőt, és főzzük kb. 10 percig.
Ezután öntsük a levesbe a csilis babot és a lecsepegtetett kukoricát, forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük 2-3 percig. (figyeljünk rá, hogy ne főzzük tovább, mert a kukorica megkeményedik, a bab pedig szétfől)
Tálalás előtt merjük a levest tányérba, szórjuk meg friss korianderrel, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése