2017. október 8., vasárnap

Almás-krémsajtos pite.




Nagyon szeretem a az omlós tésztájú pitéket, így az ősz beköszöntével sokszor a tányérunkra kerül, különböző töltelékkel. A napokban pl. már sütöttem egy karamelles almás pitét, (receptje itt) mely nagyon ízlett, de ezt az almás-krémsajtos változatot is szerettem volna kipróbálni. A tésztája szintén jó omlós, csak éppen az alma került pépesítve a krémsajtos töltelékbe. A pite összeállítása egyszerű, a sütési idő sem sokkal hosszabb mint más pitéknél. A különbség csakis annyi, hogy sütés után a töltelék még kissé remegős, így érdemes előző nap megsütni, majd a formában hagyni hogy teljesen kihűljön,és megdermedjen.





 Tészta hozzávalói 26 cm-es piteformához:

30 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
csipet só
1 db tojás (nagy)
1-2 ek hideg víz


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor még egy pici vizet adhatunk hozzá)

Ezután csípjük le a tészta 2/3 részét, majd mindkét tésztagombócot csomagoljuk be fóliába, és tegyük be 30 percre a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

Pihentetés után a nagyobbik tésztagombócot nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. 

Tipp: 
Célszerű a forma aljába két szélesebb csík sütőpapírt tenni, melyek bőven túl lógnak a formán, mert azok segítségével könnyen kitudjuk majd emelni a formából a pitét.




 Hozzávalók az almapüréhez:

25 dkg felkockázott édes alma
3-4 ek méz
1 tk almás pite  fűszerkeverék


A mézet hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott almát, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd pár perc alatt, pároljuk puhára az almát. (nem kell alá folyadékot önteni, mert az alma enged elegendő levet)

Amikor az alma puhára párolódott, és szinte teljesen elpárolgott a leve, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és hűtsük ki teljesen.




Töltelék hozzávalói:

25 dkg almapüré
25 dkg mascarpone
10 dkg barna porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 tojás (nagy)
2 dl tejföl ( Riska 20%-os laktózmentes)
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2-3 ek étkezési keményítő)


A mascarponéhoz adjuk hozzá a barna porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, és keverjük habosra.

Ezután először egyesével keverjük hozzá tojásokat, majd az almapürét, végül pedig a pudingport is. 

A formában lévő tésztára óvatosan öntsük rá a tölteléket.

Vegyük ki a maradék tésztát a hűtőből, majd nyújtsuk ki vékonyra, és helyezzük rá a töltelékre. Ezután egy villával több helyen böködjük meg mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


4 megjegyzés:

  1. Iszonyú jól néz ki Gizus, asszem megsütöm majd! :) Kérdésem: mennyire almás ízű? Jól érezhető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és örülök hogy tudtam ötletet adni a sütéshez!! Szerintem jól érződik rajta a fűszeres alma íze, de esetleg a tejföl fele helyett is mehet bele almapüré. Nekünk nagyon ízlett. :)

      Törlés
    2. Köszönöm! És van 3 szép birsalmám is, az is megy majd bele! :)

      Törlés
    3. Láttam, és lehet az ötletet én adtam, de a Te pitéd teljesen más, és valami isteni finom lehet a birsalmával!! :)

      Törlés