2017. február 9., csütörtök

Valentin napi diós-lekváros pite.




Közeleg a Valentin nap, és bevallom engem egyáltalán nem hoz lázba, sőt...... a sok giccses csecsebecséivel nem az én világom. Viszont remek alkalom egy finom sütemény, vagy desszert elkészítésére. Mivel éppen egy egyszerű pitét készültem sütni, így gondoltam a rácsozás helyett, inkább szíveket szúrok ki a tésztából, és helyezem a töltelék tetejére. Ezzel is ötletet adva mindazoknak akik éppen egy finom süteménnyel lepnék meg édesszájú kedvesüket. (hasonló Valentin napi receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






 Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz

 

A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
  
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd nyújtsuk ki vékonyra, és szív formájú kiszúróval szúrjuk ki. Tegyük tálcára, majd tegyük be a hűtőbe, még összeállítjuk a pitét.

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre. (én két sütőpapír között nyújtottam ki a tésztát)





 Töltelék hozzávalói:

10 dkg darált dió
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
5 dl ízlés szerinti lekvár (cseresznye, málna, szilva...)
1 cs vaníliás pudingpor


A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel.

A lekvárhoz adjuk hozzá a vaníliás pudingport (v. 2-3 ek keményítőt), majd keverjük csomómentesre.

Ezután egyenletesen kanalazzunk rá a diós rétegre a lekvárt, majd vegyük ki a hűtőből a szív alakú kiszúrt tésztát, és rakjuk ki vele a lekvár tetejét. (én cseresznyelekvárt kanalaztam rá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem) 

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (mindenképpen várjuk meg még teljesen kihűl, mert különben a lekvár szétfolyik szeletelés közben)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése