Almás pite az örök kedvenc. Szívesen sütöm pl. nyáron savanykás almával, de télen az édes almával is megunhatatlan. A linzer tésztával egyszerű dolgozni, így pitékhez általában ezt használom, viszont az almás tölteléken mindig változtatok egy keveset. Ez most is így történt, a linzer tészta ugyanaz, az almát viszont vajkaramellával pároltam pár percig, majd csak utána került az előzőleg édes-diós morzsával megszórt tésztára. Az íze pedig..... nagyon, de nagyon finom. A pitének pedig talán még az eddigieknél is nagyobb sikere volt.
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)
Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a hűtőbe.
A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe, addig még elkészítjük a tölteléket. (én két sütőpapír között nyújtottam ki a tésztát)
Töltelék hozzávalói:
6-7 db édes alma
2 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
10 dkg mazsola (el is hagyható)
1 citrom leve
Szóráshoz:
6 db babapiskóta (darálva)
5 dkg darált dió
1 cs vaníliás cukor
Vajkaramell hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
2 ek víz
1 dl habtejszín
5 dkg vaj
Az almákat hámozzuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután facsarjuk rá a citromlevet, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a mazsolát, majd keverjük alaposan össze.
Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, adjuk hozzá a vizet, majd addig melegítsük még teljesen felolvad, és szép világos barnára karamellizálódik.
Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat, majd addig keverjük, még teljesen elolvad.
Ezután öntsük hozzá a tejszínt, keverjük össze, és tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá az almás keveréket. Pár percig kevergetve pároljuk, majd hűtsük ki teljesen.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, és szórjuk meg a babapiskótás-diós-vaníliás cukros keverékkel, majd kanalazzuk rá a lecsepegtetett almát.
A maradék tésztát nyújtsuk ki, majd vágjuk fel vékony csíkokra, és rácsozzuk be vele a pite tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Jó tanács:
Vágjunk le 2 szélesebb csík sütőpapírt, és tegyük bele a sütőformába úgy, hogy bőven túllógjon, majd csak utána tegyük bele a tésztát. Amikor a pite megsült, a sütőpapírcsíkok segítségével egyszerűen kitudjuk majd emelni a formából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése