Nincs vasárnap sütemény nélkül, és ha még éppen az eperszezon is elkezdődött, akkor természetesen az is kerül a tésztába. A muffin tésztája elronthatatlan, csak keverünk-kavarunk, és már mehet is a formába, majd irány a sütő. Bő fél óra múlva pedig már ott illatoznak a tálcán a kisült muffinok. Akár még a gyerekek is bevonhatjuk a sütésbe, besegíthetnek pl. a tészta összekeverésében. Mielőtt a sütőbe került volna a tészta, én még megszórtam a tetejét egy édes morzsával, mely sütés közben ropogósra sült, és még finomabbá tette az amúgy is finom süteményt.
Hozzávalók 12 db-hoz:
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
6 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
8 dkg tejföl
1 ek citromlé
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
15 dkg eper
Édes morzsa hozzávalói:
egy diónyi hideg vaj
2 tk barna cukor
2 tk liszt
Az epret folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le. Ezután daraboljuk fel apróra.
Az édes morzsa hozzávalót az ujjbegyünkkel pár pillanat alatt morzsoljuk össze, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig.
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, a citromlevet, a tejfölt, majd keverjük simára.
Ezután öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és keverjük össze. Végül adjuk hozzá a feldarabolt epret, majd óvatosan forgassuk össze, hogy az eper nehogy összetörjön.
A muffin formát béleljük ki szilikon, vagy papír formával, majd kanalazzuk bele a masszát.
Ezután vegyük ki a hűtőből az édes morzsát, majd szórjuk a formában lévő tészta tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. A muffin tésztája könnyű és nagyon finom az eperdarabokkal, és a tetején ropogósra sült édes morzsával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése