A hétvégén egy egyszerű piskótát sütöttem, majd a két lap közé túrós töltelék, és az éppen aktuális gyümölcs, vagyis eper került. Persze nem kell ahhoz hétvégének lenni, hogy elkészüljön ez a finom sütemény, sőt használjuk ki ameddig csak lehet, hogy már a kiskertekben is elkezdett pirosodni az eper. A piskóta sütése nem igényel sok időt, viszont a túrós tölteléknek, és a tetején lévő zselatinnak azért szüksége van időre, hogy kellően megdermedjen. Így akár már előző nap elkészíthetjük a süteményt, majd tálalásig a hűtőben tároljuk.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
18 dkg porcukor
18 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
6 db tojás (közepes)
3 ek forró víz
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük habosra. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Végül szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverőkanállal, óvatosan forgassuk össze.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
Amikor a piskóta már teljesen kihűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt, majd vágjuk két egyforma tésztalappá.
Túrós töltelék hozzávalói:
45 dkg túró
3 dl Hulala
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
30-40 dkg eper
tetejére 2 cs színtelen tortazselé
30-40 dkg eper
tetejére 2 cs színtelen tortazselé
A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd robotgéppel keverjük össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin feloldódik, és éppen csak langyos lesz.
Ezután önstük hozzá a túróhoz, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük hozzá a túróhoz.
Az alsó tésztalapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyenletesen kenjük rá a túrós tölteléket.
Ezután rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd rakjuk ki a tetejét a maradék eperrel.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin feloldódik, és éppen csak langyos lesz.
Ezután önstük hozzá a túróhoz, majd robotgéppel keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverőkanállal keverjük hozzá a túróhoz.
Az alsó tésztalapot helyezzük vissza a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egyenletesen kenjük rá a túrós tölteléket.
Ezután rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd rakjuk ki a tetejét a maradék eperrel.
A színtelen tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, majd öntsük le vele a sütemény tetejét.
Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a túrós töltelék és a tortazselé kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.